Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

Welke maatregelen moeten worden genomen als derden aanwezig zijn in de onderneming?

n heel wat ondernemingen komen de werknemers niet alleen in contact met andere werknemers van de onderneming maar ook met ‘andere personen die zich op de arbeidsplaats bevinden'.

Laatst bijgewerkt op 7 februari 2024

Het gaat dan hoofdzakelijk om klanten, leveranciers, werknemers van andere ondernemingen die bepaalde activiteiten komen uitvoeren in de onderneming, dienstverleners, leerlingen en studenten,…

Aangezien die derden, die voor korte of lange tijd aanwezig zijn in de onderneming, zich ook schuldig kunnen maken aan feiten die tot een psychosociaal risico kunnen leiden (inzonderheid geweld, pesterijen of ongewenst seksueel gedrag ten aanzien van de werknemers van de onderneming) of het slachtoffer kunnen zijn van dergelijke feiten die worden gepleegd door werknemers van de onderneming, werd voor die categorie van werknemers ook een reeks van maatregelen uitgewerkt.

Derden die ‘slachtoffer' zijn

Werknemers van externe ondernemingen die permanent in de onderneming zijn tewerkgesteld, zoals het onderhoudspersoneel of externe informatici, kunnen een beroep doen op de interne procedure van de onderneming waar ze zijn tewerkgesteld, als ze het slachtoffer zijn van feiten die een psychosociaal risico inhouden en die gepleegd worden door een werknemer van die onderneming.

Als individuele preventiemaatregelen moeten worden genomen ten aanzien van werknemers van een externe onderneming, moet de werkgever van de onderneming waar de activiteiten worden uitgeoefend contact opnemen met de werkgever van de externe onderneming zodat die maatregelen daadwerkelijk kunnen worden genomen.

Derden die worden aangeklaagd

De werkgever moet alles doen wat hij kan om zijn werknemers te beschermen tegen psychosociale risico's die door derden zouden worden veroorzaakt.

De werkgever moet in dat verband, samen met de preventieadviseur, een risicoanalyse uitvoeren van de vormen van psychosociale belasting die deze derden kunnen veroorzaken alsook een analyse van de incidenten die zich voordoen. Hij maakt daartoe onder andere gebruik van het register van feiten van derden.

Op basis van die analyses neemt hij de nodige maatregelen. Hij kan dat doen door bijvoorbeeld geen contract meer te sluiten met een dienstverlener die zich schuldig maakt aan pesterijen of ongewenst seksueel gedrag.

Wanneer een werknemer meent het slachtoffer te zijn van geweld, pesterijen of ongewenst gedrag vanwege een werknemer van een andere onderneming, die op bijna permanente wijze activiteiten uitvoert binnen de organisatie (bijv. interim, onderaannemer), dient hij de interne procedure (informeel of formeel) te volgen (cf. arbeidsreglement). In dit geval is het niet de bedoeling om dit register voor feiten van derden in te vullen. De werkgevers van de twee betrokken bedrijven moeten de nodige maatregelen nemen.

Psychologische begeleiding

De werkgever is verplicht passende psychologische begeleiding te bieden aan werknemers die het slachtoffer zijn geweest van feiten van geweld, pesterijen of ongewenst seksueel gedrag die werden gepleegd door derden die zich op de arbeidsplaats bevonden. De werkgever draagt de kosten van die begeleiding.

De preventieadviseur psychosociale aspecten geeft zijn mening over de keuze van de gespecialiseerde diensten of instellingen waarop in dit kader een beroep wordt gedaan.

Alle artikelen over Wat zijn de belangrijkste verplichtingen van de werkgever?