Login
Service Contact Lex4You
Login

Bereken je loonkosten

De loonkosten van je bedrijf uitgelegd

Loonkosten maken een behoorlijk aandeel uit van je bedrijfsbudget. Of je nu voor je eerste aanwerving staat of jouw team verder wilt versterken met een extra werknemer: een goed overzicht van je loonkosten is cruciaal. Hoe zitten loonkosten in elkaar en hoe berekent en optimaliseer je ze? Dat kom je hier te weten.

Bereken je loonkost

Onze experten helpen je met:

Loonkosten berekenen: op basis waarvan?

Het brutoloon maakt een belangrijk onderdeel uit van de totale loonkost, maar er zijn ook nog andere factoren die meespelen. Zorg ervoor dat je altijd alle relevante elementen meeneemt in je loonkostenberekening voor een zo correct mogelijke inschatting.

Wat verstaan we allemaal onder loonkosten? Een beknopte checklist:

Brutoloon

Inclusief:

  • Overuren
  • Extralegale voordelen
  • Vakantiegeld
  • Eindejaarspremie (dertiende maand)
  • Loon voor feest- en vakantiedagen
  • Gewaarborgd loon bij ziekte of arbeidsongeval

Sociale zekerheidsbijdragen (RSZ)

  • Werkgeversbijdragen (patronale bijdragen)
  • Soms ook bijzondere bijdragen

Diverse kosten

  • Woon-werkverkeer, bedrijfswagen of mobiliteitsbudget, ...
  • Kosten van maaltijdcheques, leasingmaatschappij, ...

Heb je graag een totaaloverzicht van je loonkosten?

Ontdek jouw loonkost met poweHR reporting

Factoren die invloed hebben op je loonkost

Vergeet zeker ook niet de nodige variabelen in rekening te nemen bij de inschatting en simulatie van jouw loonkosten. Eenvoudig gezegd: de dynamische factoren die een impact hebben op je reële loonkost in de komende periode. Denk daarbij aan:

  • De ontwikkeling van de lonen in de markt, bijvoorbeeld vanwege indexering of nieuwe cao’s
  • De verwachte evolutie van jouw bedrijf. Groeiplannen of een afslanking van jouw activiteiten, diversificatie, en meer. Ook het moment waarop een medewerker in dienst treedt, beïnvloedt de jaarkost
  • Geplande vervangingen (bijvoorbeeld bevallingsverlof), tijdskrediet en omschakelingen naar andere werkregimes

We helpen je met een gepersonaliseerde screening van jouw loonkost

Tip: wist je dat je bij Securex gebruik kan maken van een HR-dashboard waarin je jouw verloning kunt vergelijken met jouw sector? Gratis vanaf vijf werknemers, dus ga er meteen mee aan de slag.

Loonkostenberekening: voorbeelden

Graag meteen aan de slag met de berekening van je loonkosten? Met onze calculator bereken je de loonkost voor een eerste aanwerving en voor de verdere uitbreiding van jouw personeelsbestand met meerdere werknemers. De individuele situatie van elke werknemer is uiteraard verschillend, maar met onze calculator krijg je alvast een goed idee.

Op zoek naar bijkomende info met uitgewerkte voorbeelden? Lees meer informatie over een eerste medewerker aanwerven of download het gratis e-book over de kost van een eerste aanwerving.

Tip: op de website ikwilaanwerven.be van de Rijskdienst voor Sociale Zekerheid vind je ook enkele uitgewerkte loonkostsimulaties.

Bereken zelf de loonkosten van jouw werknemer

Hoe bezuinigen op loonkosten?

Of je nu met je bedrijf voor uitzonderlijke uitdagingen staat of eenvoudigweg een gezonde balans wilt aanhouden: het optimaliseren van je loonkosten is altijd een goed idee. De fiscus voorziet geregeld steunmaatregelen en aftrekposten om jouw loonkostenlast te verlichten en zo de tewerkstellingsgraad in ons land te verhogen. Een greep uit de mogelijkheden:

  • Extralegale voordelen
    Die zijn vrijgesteld van belastingen en sociale bijdragen en drukken zo jouw loonkosten. Met onze tien tips voor extralegale voordelen krijg je alvast inspiratie.
  • Werkgelegenheidssteun
    Dankzij aanwervingspremies of verminderingen van de sociale bijdragen haal je de te betalen brutoverloning als werkgever naar beneden. Er bestaan zowel regionale als federale maatregelen, waarin we je graag wegwijs maken. 
  • Alternatieve verloning
    Verlonen en belonen kan ook buiten het loonstrookje om. Op onze overzichtspagina over alternatief verlonen hebben we alle informatie voor jou verzameld.

Extra ondersteuning voor startende werkgevers

De overheid geeft beginnende werkgevers een duwtje in de rug. Zo geniet je bijvoorbeeld een levenslange vrijstelling op jouw patronale bijdragen, en van een tijdelijke fiscale vrijstelling op je aanwerving. Je moet een deel van de bedragen die je inhoudt op het loon van jouw werknemers (de zogenaamde bedrijfsvoorheffing) niet doorstorten aan de FOD Financiën. Een gelijkaardige vrijstelling bestaat ook voor nacht- en ploegenarbeid.

Bereken meteen je loonkosten

De handige calculator maakt ingewikkelde loonberekeningen gemakkelijk. Je krijgt details over elk onderdeel en ontdekt op enkele minuten hoeveel je medewerker je kost.

Slim aan de slag met je loonkosten?