Wat is een ondernemingsnummer precies?
Een ondernemingsnummer is een uniek identificatiemiddel voor je bedrijf, een beetje zoals je persoonlijke rijksregisternummer. Met dat nummer identificeren de overheid, partners en klanten je bedrijf. Als je een eigen zaak wil oprichten, moet je je inschrijven in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). Nadat je dossier is goedgekeurd, krijg je zo'n uniek ondernemingsnummer.
Je bent verplicht om je ondernemingsnummer mee te delen in al je officiële communicatie en documenten, zoals facturen, offertes of brieven. Ook op je website mag het zeker niet ontbreken.
Ondernemingsnummer vs. btw-nummer
In de volksmond wordt het ondernemingsnummer ook wel btw-nummer genoemd, maar dat klopt niet helemaal. Als je bedrijf btw-plichtig is, moet je jouw ondernemingsnummer laten activeren als btw-nummer.
Het btw-nummer bestaat uit je ondernemingsnummer met 'BTW BE' ervoor. De activering laat je gemakkelijk meteen aan Securex over. Zodra je jouw btw-nummer hebt, kan je namelijk beginnen met facturen uit te schrijven en fiscaal aftrekbare bedrijfskosten te maken.
Hoe een ondernemingsnummer aanvragen?
Je vraagt je ondernemingsnummer eenvoudig aan via een Securex Ondernemingsloket in je buurt of via onze website. Wij regelen de opstart van je zaak van A tot Z. Zo kan jij je richten op waar het voor jou echt om draait: je kersverse onderneming.
Voor een vlotte inschrijving bezorg je ons de volgende gegevens:
- Identiteitskaart (en/of beroepskaart)
- Bankrekeningnummer
- Beschrijving van de activiteiten van je onderneming
- Commerciële benaming van je zaak
Aanvragen voor een bijberoep
Als je zelfstandige in bijberoep wil worden, vraag je je ondernemingsnummer op dezelfde manier aan als voor een hoofdberoep. Blijven je jaarlijkse inkomsten onder de € 25.000? Dan kan je een btw-vrijstelling aanvragen. Dan vraag je wel je btw-nummer aan, maar hoef je op je facturen geen btw aan te rekenen. Je kan de btw van zakelijke aankopen daarentegen ook niet terugkrijgen.
Aanvragen voor een vennootschap
Dan ontvang je jouw ondernemingsnummer al van de griffie van de Ondernemingsrechtbank. Hoewel je in dat geval al een ondernemingsnummer kreeg, moet jij je via je ondernemingsloket toch nog inschrijven bij de KBO.
Wat kost een ondernemingsnummer?
In 2025 kost de aanvraag van een ondernemingsnummer € 109,00. Je inschrijving in de KBO heeft een vaste administratieve kost, onafhankelijk van de grootte of het type van je onderneming. Het tarief wordt bepaald door de FOD Economie en wordt jaarlijks geïndexeerd.
Vragen over het ondernemingsnummer voor je zaak?