Het re-integratietraject
Het verzoek om een traject op te starten kan voortaan enkel door de werkgever of door de werknemer ingediend worden. Als de werknemer akkoord gaat, kan ook zijn of haar behandelend arts het verzoek doen.
De beslissing van de arbeidsarts wordt beperkt tot drie mogelijkheden:
- A: tijdelijk ongeschikt met aangepast/ander werk mogelijk
- B: definitief ongeschikt met aangepast/ander werk mogelijk
- C: geen re-integratiebeoordeling mogelijk
Bij beslissingen A en B zal de werkgever een re-integratieplan moeten opmaken. Indien dit niet mogelijk is, stelt hij een gemotiveerd verslag op. In dit verslag licht de werkgever toe waarom het opstellen van een plan technisch of objectief onmogelijk is, of om gegronde redenen niet kan worden opgelegd. Hij toont in dit verslag ook aan dat de mogelijkheden van aanpassing van de werkpost en/of van aangepast of ander werk ernstig werden overwogen. Er moet daarbij bijzondere aandacht worden besteed aan mensen met een handicap.
Vaststelling van definitieve ongeschiktheid
Artikel 34 van de Arbeidsovereenkomstenwet bepaalt onder welke voorwaarden de werkgever of de werknemer kan verklaren dat de arbeidsovereenkomst beëindigd wordt wegens medische overmacht.
De beëindiging wegens medische overmacht kan alleen worden ingeroepen na het volgen van een nieuwe specifieke procedure die op 28 november 2022 in werking is getreden. Vanaf deze datum zal het dus niet meer mogelijk zijn een arbeidsovereenkomst wegens medische overmacht te beëindigen na een re-integratietraject.
Wat houdt deze specifieke procedure voor de vaststelling van definitieve ongeschiktheid door de arbeidsarts in?
- De werkgever en de werknemer vragen per aangetekend schrijven aan de arbeidsarts om te bepalen of het voor de werknemer onmogelijk is geworden om het overeengekomen werk uit te voeren. Dit is alleen mogelijk:
- na een ononderbroken arbeidsongeschiktheid van 9 maanden.
- als er geen re-integratietraject lopende is.
De arbeidsarts nodigt de werknemer uit voor een onderzoek dat ten vroegste tien kalenderdagen na de kennisgeving plaatsvindt. Indien de werknemer driemaal niet ingaat op de uitnodiging van de arbeidsarts, met een interval van minstens14 kalenderdagen tussen elke uitnodiging, brengt de arbeidsarts de werkgever hiervan op de hoogte. Binnen drie maanden na de kennisgeving van het verzoek, deelt de arbeidsarts zijn vaststelling mee aan de werkgever en de werknemer. Dit moet via een aangetekende brief gebeuren.
- In zijn vaststelling moet de arbeidsarts aangeven of de werknemer gevraagd heeft om de voorwaarden en modaliteiten voor aangepast of ander werk te bepalen. Als uw werknemer een dergelijk verzoek heeft gedaan, moet er eerst een re-integratietraject worden doorlopen. Let op: als uw werknemer dit niet heeft gevraagd op het moment van het onderzoek, kan hij of zij dit alsnog aanvragen, uiterlijk zeven dagen na ontvangst van de beslissing.
Contactname met werknemers die 4 weken of langer arbeidsongeschikt zijn
Dit is een nieuwe opdracht voor de arbeidsarts (van de Externe Dienst voor Preventie & Bescherming). Alle werknemers die 4 weken arbeidsongeschikt zijn, moeten geïnformeerd worden over de hulp en begeleiding die de arbeidsarts hun kan bieden het werk te kunnen hervatten. Deze werknemers zullen per e-mail op de hoogte worden gebracht over de mogelijkheid om gebruik te maken van een bezoek voorafgaand aan de werkhervatting of van een re-integratietraject.
Wij nodigen hen uit om contact met ons op te nemen voor verdere details.
Om deze e-mail te kunnen versturen, hebben we de contactgegevens nodig van de arbeidsongeschikte werknemers. Deze kan je indienen via de link hieronder.