Login
Service Contact Lex4You
Login

Meer overuren in de bouw mogelijk dankzij uitbreiding van KB 213

In de bouw is geen dag dezelfde. Soms neemt een project meer tijd in beslag dan verwacht en tijdens piekmomenten zijn overuren onvermijdbaar. Dankzij het nieuwe KB 213 mogen werknemers in de bouwsector tot 1,5 uur per dag meer presteren, een uitbreiding ten opzichte van de vroegere regeling - en met fiscaal voordeel voor werkgever en werknemer. We zetten alle informatie op een rij.

Laatst bijgewerkt op 13 januari 2022 door Els Vanderhaegen

Unieke situatie vraagt om unieke maatregelen

Lange werkdagen in de lente en zomer en korte dagen tijdens de donkere winterperiode. Onverwachte piekmomenten, naderende opleverdata of vertragingen die weggewerkt moeten worden. De unieke situatie van de bouwsector vraagt om specifieke maatregelen.

Het vernieuwde KB 213 maakt het mogelijk om op een voordelige manier overuren te presteren, tot een maximum van 1,5 uren per dag of 130 uren per jaar (0,5 uur meer per dag in vergelijking met vorige regeling). Werknemers uit de bouwsector mogen zo maximaal 9,5 uren per dag werkenIn uitzonderlijke gevallen verhoogt de limiet tot 180 overuren per jaar.

Fiscaal voordeel voor werkgever én werknemer

Arbeiders die overuren presteren, kiezen zelf of ze die uren uitbetaald willen krijgen of recupereren als inhaalrust. Die keuze gebeurt voor het einde van de betaalperiode. Beslist de werknemer niet, dan worden inhaalrustdagen toegekend.

Op overuren tijdens weekdagen betaal je als werkgever in de bouw  20% overloontoeslag.

Bij overuren op zaterdag is er altijd een toeslag van 50% verschuldigd, ook als de arbeider voor inhaalrust kiest.

Bij overloontoeslag genieten zowel werkgever als werknemer een fiscaal voordeel voor de eerste 130 overuren per kalenderjaar. Wie een elektronisch aanwezigheidsregistratiesysteem gebruikt kan elk jaar nog 50 extra overuren toekennen, tot een maximum van 180 overuren per kalenderjaar.

Het fiscaal voordeel bestaat uit een vermindering van de bedrijfsvoorheffing voor de werknemer. De werkgever ontvangt een vrijstelling van de verplichting om een deel van de ingehouden bedrijfsvoorheffing door te storten naar de overheid.

KB213 invoeren in drie stappen

Om aanspraak te maken op deze regeling, bent u verplicht de uurroosters en het arbeidsreglement aan te passen. Welke aanpassingen u moet doen, hangt af van de grootte en aard van uw onderneming.

Els Vanderhaegen
Legal Coordinator

Els Vanderhaegen werkt sinds 1997 bij Securex. Ze was eerst drie jaar Legal Advisor om vervolgens gedurende 7 jaar de coördinatie van de sectorale cel op zich te nemen. Daarna was Els 3 jaar manager van ‘Legal Information & Know How’ (LIKH). Daar bovenop was ze nog eens 10 jaar manager van de sectorale en fiscale cel. Sinds 2019 is ze de coördinator van de strategische cel.

Haar vrije tijd gaat vooral naar haar gezin. Els houdt ook van een goed boek, een goede film en wandelingen in de natuur.

Els.Vanderhaegen@securex.be
Wilt u meer informatie over de invoering van KB213 in uw onderneming?

Dit zou je ook kunnen interesseren