Re-integratie in de onderneming
Een werknemer die onregelmatig werd ontslagen of de organisatie die hem heeft voorgedragen kan zijn re-integratie in de onderneming aanvragen onder dezelfde voorwaarden als die vóór de beëindiging van de overeenkomst. Dit is geen verplichting. Als de werknemer geen re-integratie wil, kan hij een beschermingsvergoeding wegens onregelmatig ontslag eisen.
Let op! Een verzoek tot re-integratie is verplicht voor een kandidaat die zijn bescherming wil inroepen en die ontslagen wordt tijdens occulte periode. Als de werknemer geen re-integratie aanvraagt, heeft hij geen recht op een vergoeding.
De vraag tot re-integratie moet bij een ter post aangetekende brief worden ingediend binnen 30 dagen volgend op:
- De datum van de betekening van de opzegging
- De datum van de beëindiging van de arbeidsovereenkomst zonder opzegging (bij onmiddellijke beëindiging)
- De dag van de voordracht van de kandidaturen als deze na de datum van de betekening van de opzegging of de datum van de beëindiging van de arbeidsovereenkomst zonder opzegging plaatsvindt
De werkgever die de re-integratie van de werknemer aanvaardt, moet dit doen binnen 30 dagen na de dag waarop de aanvraag hem per aangetekende post is toegezonden. Deze aanvaarding is wettelijk niet gebonden aan een bepaalde vorm. Het is echter raadzaam om de aanvaarding schriftelijk te bevestigen om mogelijke betwisting te voorkomen.
De werkgever die de werknemer terug in de onderneming opneemt, moet het gederfde loon uitbetalen en de op dat loon verschuldigde werkgevers- en werknemersbijdragen voor sociale zekerheid storten.
Nadat de werknemer terug is opgenomen, hervat hij zijn mandaat en arbeidsvoorwaarden.
Bijzondere beschermingsvergoeding
Bij onregelmatig ontslag heeft de werknemer recht op een beschermingsvergoeding. Deze vergoeding varieert naargelang de werknemer wel of geen re-integratie heeft aangevraagd.
Re-integratie niet aangevraagd
Een werknemer die onregelmatig ontslagen wordt en geen re-integratie aanvraagt, heeft recht op een forfaitaire beschermingsvergoeding die als volgt berekend wordt:
Jaren anciënniteit |
Aantal jaren loon |
Minder dan 10 jaar |
2 |
Van 10 tot 20 jaar |
3 |
20 jaar of meer |
4 |
Re-integratie aangevraagd
Als de werknemer zijn re-integratie heeft aangevraagd maar die aanvraag wordt afgewezen, ontvangt hij een verhoogde beschermingsvergoeding. Deze vergoeding bestaat uit twee delen:
- Een variabel deel
Het variabele deel is gelijk aan het loon voor het nog resterende gedeelte van de periode tot het einde van het mandaat van de beschermde werknemer.
- Een forfaitair deel
Het forfaitaire deel komt precies overeen met de vergoeding die moet worden betaald als de werknemer geen re-integratie aanvraagt (zie bovenstaande tabel).
Let op! In de volgende gevallen wordt aan een werknemer die geen re-integratie heeft gevraagd automatisch de volledige beschermingsvergoeding toegekend:
- Wanneer de arbeidsovereenkomst door de werknemer zelf wordt beëindigd wegens feiten die een dringende reden uitmaken in hoofde van de werkgever
- Wanneer de werkgever de beschikking van de voorzitter van de arbeidsrechtbank niet in acht neemt waarin de voortzetting wordt bevolen van de uitvoering van de arbeidsovereenkomst tijdens de gerechtelijke procedure