Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

Wat verstaat men onder geleidelijke werkhervatting?

De werkneemster mag de laatste twee weken van haar facultatieve postnatale rust omzetten in postnatale verlofdagen.

Laatst bijgewerkt op 18 januari 2024

Als de werkneemster na haar zwangerschapsverlof het werk geleidelijk aan wenst te hervatten, mag ze de laatste twee weken van haar facultatieve postnatale rust omzetten in postnatale verlofdagen [1].

Enkel de facultatieve postnatale rust

Principe

Het verplicht postnataal verlof duurt 9 weken. Deze 9 weken kunnen op vraag van de werkneemster verlengd worden met:

  • 2 weken bij de geboorte van een meerling
  • een bepaald aantal dagen in geval van hospitalisatie van het kind
  • de facultatieve prenatale rust die de werkneemster niet voor de bevalling opgenomen heeft

Al deze periodes van facultatieve postnatale rust kunnen gecumuleerd worden.

Geleidelijke werkhervatting

De werkneemster mag de laatste twee weken van haar facultatieve postnatale rust omzetten in postnatale verlofdagen. Deze mogelijkheid bestaat enkel indien de werkneemster over minstens twee weken facultatieve postnatale rust beschikt.

De werkgever is verplicht op deze vraag van de werkneemster in te gaan.

Op te nemen binnen de 8 weken

De postnatale verlofdagen moeten door de werkneemster opgenomen worden binnen de 8 weken na haar werkhervatting. Het aantal verlofdagen hangt af van het effectieve werkrooster van de werkneemster. Zo zal een voltijdse werkneemster in een 5-dagenweek recht hebben op 10 verlofdagen en een deeltijdse werkneemster die 3 dagen per week werkt, op 6 verlofdagen.

De werkneemster kiest zelf wanneer zij deze verlofdagen opneemt, voor zover ze uiteraard binnen de termijn van 8 weken blijft.

Ook andere omzettingsmodaliteiten, bijvoorbeeld in halve verlofdagen, kunnen bij koninklijk besluit bepaald worden.

Procedure

Ten opzichte van de werkgever

De werkneemster die gebruik wil maken van deze flexibiliteit moet haar werkgever schriftelijk informeren en dit ten laatste 4 weken voor het einde van de verplichte postnatale periode.  Ze moet hem ook de gewenste planning meedelen [2].

Ten opzichte van het ziekenfonds

De werkneemster brengt het ziekenfonds op de hoogte van haar wens om gebruik te maken van deze postnatale verlofdagen door de planning te bezorgen die ze eveneens aan haar werkgever heeft overgemaakt.  Zij moet deze planning aan haar ziekenfonds bezorgen ten laatste 4 weken voor het einde van de verplichte postnatale rust.

Vervolgens dient zij binnen de 8 dagen die volgen op de ononderbroken periode van postnatale rust een bewijs van werkhervatting aan haar ziekenfonds te bezorgen.  Het gaat hier om een door de werkgever ingevulde, gedateerde en ondertekende verklaring die de datum bevestigt waarop de werkneemster het werk hervat heeft.

Tenslotte moet de werkneemster, nadat ze al haar postnatale verlofdagen opgenomen heeft, een verklaring die de data van de verlofdagen van postnatale rust vermeldt [3], aan haar ziekenfonds bezorgen.  Deze verklaring geldt als uitkeringsaanvraag en wordt door de werkgever aan de werkneemster bezorgd.

Gevolgen van de geleidelijke werkhervatting

Ontslagbescherming

Wanneer de werkneemster kiest voor een geleidelijke werkhervatting wordt de ontslagbescherming verlengd.  De werkgever zal de werkneemster dus niet mogen ontslaan tot 1 maand na het einde van de acht weken waarin de werkneemster haar postnatale verlofdagen kan opnemen.  Tenzij het ontslag niets met het zwangerschapsverlof te maken heeft natuurlijk, maar het is aan de werkgever om dit te bewijzen.

Schorsing opzegtermijn

Wanneer de werkgever de werkneemster opzegt vóór of tijdens de 8 weken waarin ze haar postnatale verlofdagen kan nemen, zal de opzegtermijn geschorst zijn tijdens de volledige periode van 8 weken.

[1] Programmawet van 22 december 2008, Belgisch Staatsblad van 29 december 2008, 4de editie. Deze maatregel geldt sinds 1 april 2009 voor bevallingen vanaf die datum.

[2] Koninklijk besluit van 14 april 2009.

[3] Indien de werkneemster deeltijds tewerkgesteld was bij het begin van haar zwangerschapsverlof, moet deze verklaring ook het aantal overeenstemmende verlofuren vermelden.

Alle artikelen over Zwangerschaps- en moederschapsverlof - Duur en formaliteiten