Ontslagverbod
De werkgever mag de arbeidsovereenkomst van de werknemer die adoptieverlof neemt, niet eenzijdig beëindigen vanaf 2 maanden vóór het begin van het adoptieverlof tot 1 maand na het einde ervan, behalve om redenen die niets met het adoptieverlof te maken hebben.
De werkgever draagt hiervan de bewijslast.
Beschermingsvergoeding
Indien de werkgever de werknemer toch zou ontslaan zonder dat hij hiervoor een geldig motief kan inroepen, moet hij zijn werknemer sinds 10 november 2022 een forfaitaire vergoeding van zes maanden loon betalen (voorheen bedroeg deze vergoeding drie maanden loon), bovenop de verbrekingsvergoeding.
Deze vergoeding is evenwel niet cumuleerbaar met andere beschermingsvergoedingen noch met de schadevergoeding wegens kennelijk onredelijk ontslag.
Ten slotte is een nieuwe beschermingsmaatregel ingevoerd in verband met het niet verlengen van een overeenkomst voor de uitvoering van tijdelijke arbeid of voor een bepaalde tijd.
Niet-verlenging van een overeenkomst voor de uitvoering van tijdelijke arbeid of voor een bepaalde tijd
Wanneer van een werknemer van wie de werkgever op de hoogte is gebracht van het adoptieverlof, de arbeidsovereenkomst voor de uitvoering van tijdelijke arbeid of de arbeidsovereenkomst voor een bepaalde tijd niet wordt verlengd, wordt die niet-verlenging sinds 10 november 2022 geacht verband te houden met het adoptieverlof.
Op verzoek van de werknemer deelt de werkgever hem schriftelijk de redenen voor de niet-verlenging mee. De werkgever moet bewijzen dat het niet verlengen van de arbeidsovereenkomst geen verband houdt met het adoptieverlof.
Is dit niet het geval, of wordt er geen reden opgegeven, dan moet de werkgever een forfaitaire vergoeding betalen die gelijk is aan drie maanden brutoloon.
Opmerking: de gebruiker van een uitzendkracht wordt voor de toepassing van deze beschermingsmaatregel als de werkgever beschouwd.