Principe
De werkgever moet een elektronische kennisgeving doen aan het werkloosheidsbureau van de plaats waar de exploitatiezetel van de onderneming gevestigd is, en dit voor elke maand waarin tijdelijke werkloosheid wegens slecht weer voorkomt.
Wanneer moet deze kennisgeving gebeuren?
De mededeling van tijdelijke werkloosheid moet maandelijks gebeuren, op de eerste effectieve schorsingsdag of op de werkdag [1] die daarop volgt [2]. Indien de werkgever met zekerheid kan zeggen dat er werkloosheid zal zijn, mag hij de mededeling reeds versturen de dag van gewoonlijke activiteit die aan de eerste werkloosheidsdag voorafgaat [3].
De mededeling is gedurende één maand geldig en uiterlijk tot de laatste kalenderdag van de maand. Wanneer het slechte weer in de volgende maand aanhoudt, moet de werkgever dus een nieuwe mededeling versturen, uiterlijk de tweede gewone werkdag van deze maand.
Vermeldingen
De mededeling aan de RVA moet de volgende informatie bevatten:
- De naam van de werkgever, zijn adres en het ondernemingsnummer
- De naam, voornaam en het identificatienummer van de sociale zekerheid van de werkloos gestelde werknemer
- De eerste dag waarop de arbeidsovereenkomst in de beschouwde maand effectief geschorst wordt [4]
- Het volledige adres van de plaats waar de arbeider die dag normaal zou gewerkt hebben [5]
- De aard van het slechte weer
- De aard van het op dat ogenblik in uitvoering zijnde werk
- De reden waarom de uitvoering van dat werk, gezien de weersomstandigheden, onmogelijk is
De RVA aanvaardt één globale mededeling voor meerdere werknemers indien deze arbeiders op dezelfde plaats gewerkt zouden hebben én deze arbeiders hetzelfde werk uitvoeren of een werk dat in dezelfde mate door het slechte weer onmogelijk wordt gemaakt.
Indien de werkgever ten onrechte een mededeling van de eerste effectieve werkloosheidsdag verstuurd heeft, dan moet hij deze annuleren uiterlijk de werkdag die volgt op de dag die aangegeven werd als eerste werkloosheidsdag.
Sancties
Indien de werkgever geen mededeling doet, is hij tijdens de hele periode van tijdelijke werkloosheid het normale loon verschuldigd. Doet hij de mededeling laattijdig, dan is hij slechts het normale loon verschuldigd voor de periode die aan de mededeling voorafgaat.
Het normale loon wordt als volgt gedefinieerd:
- Tijdens een periode van zeven dagen vanaf de eerste dag van de werkelijke schorsing van de uitvoering van de arbeidsovereenkomst gaat het om het normaal loon berekend volgens de wetgeving op de feestdagen
- Tijdens de daaropvolgende periode voor de dagen tijdens welke de uitvoering van de overeenkomst werkelijk geschorst is, moet het normaal loon uitbetaald worden, begrensd tot het maximumloon dat in aanmerking genomen wordt voor de berekening van de werkloosheidsuitkeringen
[1] De RVA preciseert dat de werkdag die voorafgaat of volgt op elke dag van de week kan slaan, met uitzondering van de weekends, de feestdagen en de brugdagen. Het werkrooster van de betrokken werknemers heeft dus geen belang.
[2] Als de werkgever tijdens een maand al een maandelijkse kennisgeving heeft gedaan wegens economische oorzaken of technische stoornis voor de betreffende arbeider(s), is hij ervan vrijgesteld om nog een maandelijkse kennisgeving wegens slecht weer te doen.
[3] Indien er door een plotse weersverbetering toch gewerkt kan worden, moet de werkgever dit onmiddellijk aan de RVA melden. De reeds gedane mededeling zal dan als niet-bestaande beschouwd worden. Indien het later in de maand opnieuw slecht weer is, moet de werkgever een nieuwe mededeling doen.
[4] Deze mededeling is ook geldig voor de werknemers die op de eerste dag slecht weer niet gerechtigd zijn op uitkeringen wegens ziekte, vakantiedagen of inhaalrust.
[5] Indien de straatnaam of het huisnummer van de werf nog niet gekend is, volstaat een voldoende omschrijving zodat de werf lokaliseerbaar is.