Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

Wat is de te volgen procedure ?

Algemene elektronische meldingsplicht en andere formaliteiten.

Laatst bijgewerkt op 18 januari 2024

Algemene elektronische meldingsplicht

De werkgever is er toe gehouden de tijdelijke werkloosheid die het rechtstreekse of onrechtstreekse gevolg is van een staking of een lock-out, mee te delen aan de RVA.

Deze mededeling moet de volgende gegevens bevatten:

  • De naam, het adres en het ondernemingsnummer van de werkgever of de onderneming
  • De naam, de voornaam, het identificatienummer van de sociale zekerheid van de werknemer die werkloos is zonder loon ten gevolge van een staking of een lock-out en die de werkgever verzocht heeft een controleformulier te ontvangen
  • De eerste dag, niet gedekt door loon, waarop de arbeidsovereenkomst in de beschouwde maand geschorst wordt als rechtstreeks of onrechtstreeks gevolg van een staking of een lock-out
  • Het volledig adres van de plaats waar de werkloos gestelde werknemer die dag normaal zou gewerkt hebben
  • De omschrijving en de aard van de staking of lock-out
  • Het feit of de werknemer behoort tot de stakende eenheid en tewerkgesteld is in de stakende eenheid
  • In voorkomend geval, de omstandigheden waardoor het voor de werknemer onmogelijk is om de arbeidsovereenkomst uit te voeren

De mededeling gebeurt op elektronische wijze door het invullen van een elektronisch formulier [1]. De werkgever ontvangt per elektronische mededeling een elektronisch ontvangstbewijs dat melding maakt van de datum waarop de mededeling werd verricht, de inhoud van de mededeling en een uniek mededelingsnummer.

Andere formaliteiten

Naast de algemene elektronische meldingsplicht die eigen is aan de tijdelijke werkloosheid wegens staking of lock-out, heeft de werkgever in geval van tijdelijke werkloosheid nog een aantal andere verplichtingen.

U vindt de uitleg hierover in onze fiche "Tijdelijke werkloosheid – Algemene principes" en meer bepaald onder de vraag "Wat is de te volgen procedure?". Belangrijk hierbij is om te noteren dat in geval van staking of lock-out de werkgever deze formaliteiten enkel moet vervullen indien de werknemer hierom verzoekt [2].

[1] In bepaalde gevallen kan deze elektronische aangifte vervangen worden door een aangifte per post (artikel 137 §6, 6de lid van het werkloosheidsbesluit van 25 november 1991).

[2] Bij de andere vormen van tijdelijke werkloosheid moet de werkgever deze formaliteiten uit eigen beweging verrichten.

Alle artikelen over Staking of lock-out