Je beoordeelt de aanvraag en geeft er gevolg aan, rekening houdend met de behoeften van de onderneming en, zo veel mogelijk, met de behoeften van de werknemer.
Als je aanvaardt
Als je de aanvraag aanvaardt, kom je met je werknemer de concrete modaliteiten voor de uitoefening van de flexibele werkregeling overeen.
Als je weigert
Als je weigert, moet je je antwoord schriftelijk motiveren.
Als je niet binnen de termijn (een maand) antwoordt, kan de werknemer zijn aanvraag voor een flexibele werkregeling herhalen.
Als je uitstelt
Je kan de uitoefening van een flexibele werkregeling uitstellen wegens concrete en gerechtvaardigde redenen die verband houden met de werking van de onderneming. Daarbij hou je rekening met je eigen behoeften en, zoveel mogelijk, met die van de werknemer.
Je moet dan binnen een maand na de schriftelijke aanvraag van je werknemer de concrete redenen voor het uitstellen van de uitoefening van de flexibele werkregeling schriftelijk meedelen aan de werknemer.
Gerechtvaardigde redenen die verband houden met de werking van de onderneming zijn met name de duur van de gevraagde flexibele werkregeling, de middelen en de operationele capaciteit van de onderneming. Deze redenen zijn concreet gerechtvaardigd indien de werkgever, in het kader van de concrete situatie van de aanvraag, aangeeft welke specifieke problemen zich voordoen met de werking van de onderneming.
In geval van uitstel van de uitoefening van de flexibele werkregeling moet je met je werknemer een aanpassing overeenkomen van het bestaande werkpatroon van de werknemer. Er kan op ondernemingsniveau een dialoog worden aangegaan, zodat bijzondere regelingen kunnen worden gevonden. Die vormen ook een flexibele werkregeling .
Het uitstel van een flexibele werkregeling mag niet tot gevolg hebben dat de flexibele werkregeling onmogelijk wordt.
Als je een tegenvoorstel doet:
Je kan een gemotiveerd tegenvoorstel doen bestaande in:
- Een andere flexibele werkregeling
- Of een andere periode voor de uitoefening van de flexibele werkregeling
die beter aansluit bij de behoeften en de werking van de onderneming, waarbij je zo veel mogelijk rekening houdt met de behoeften van de werknemer
Je moet dit tegenvoorstel binnen een maand na de schriftelijke aanvraag van de werknemer schriftelijk aan de werknemer bezorgen. Hij kan je voorstel aanvaarden of weigeren.
Als je naar aanleiding van je tegenvoorstel een aanpassing van het bestaande werkpatroon van de werknemer overeenkomt met je werknemer, vormt deze aanpassing een flexibele werkregeling.
Herhaaldelijke vragen van je werknemer
Als dezelfde werknemer wiens oorspronkelijke aanvraag werd afgewezen, herhaaldelijk en met korte tussenpozen identieke aanvragen voor flexibele werkregelingen doet, kan je verwijzen naar de concrete motiveringen die aan de werknemer zijn gegeven in het kader van de procedure voor de oorspronkelijke aanvraag, op voorwaarde dat de situatie van de werknemer ongewijzigd blijft.