Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

Formele verzoek met een « hoofdzakelijk collectief karakter »

De preventieadviseur psychosociale aspecten moet een onderscheid maken tussen collectieve aspecten en individuele aspecten. Een “hoofdzakelijk collectief karakter” betekent dat meer dan één persoon in de onderneming het risico loopt om schade te ondervinden..

Laatst bijgewerkt op 7 februari 2024

Melding door de preventieadviseur

Als er hoofdzakelijke collectieve risico’s zijn, betekent het dat het meer gaat om een organisatorisch dan om een individueel probleem.

De preventieadviseur psychosociale aspecten moet hij de werkgever op de hoogte brengen van het feit dat een verzoek tot formele psychosociale interventie met een hoofdzakelijk collectief karakter werd ingediend, en hem inlichten over de risicosituatie die beschreven werd door de werknemer. Hij moet de werkgever ook op de hoogte brengen van de datum waarop hij een beslissing moet nemen betreffende de gevolgen die hij aan het verzoek geeft.

De werknemer wordt vooraf op de hoogte gebracht van het feit dat zijn verzoek een hoofdzakelijk collectief karakter heeft, maar hij moet zijn akkoord niet geven. Zij identiteit wordt niet meegedeeld aan de werkgever. Hij wordt ook ingelicht over de datum waarop de werkgever een beslissing moet nemen betreffende de gevolgen die hij aan het verzoek geeft.

Beslissing van de werkgever – procedure

De werkgever neemt een beslissing over de gevolgen die hij aan het verzoek geeft.

Als de werkgever maatregelen treft, is overleg vereist met het CPBW of de vakbondsafvaardiging.

Als er geen vakbondsafvaardiging is, is hier geen procedure van rechtstreekse raadpleging van de werknemers van toepassing.

 In ondernemingen waar een CPBW of een vakbondsafvaardiging bestaat, neemt de werkgever immers een beslissing volgens de volgende procedure:

  • Hij deelt het CPBW of de vakbondsafvaardiging het document mee waarin de preventieadviseur hem heeft ingelicht over de risicosituatie die werd beschreven door de werknemer (van wie de identiteit niet wordt meegedeeld);
  • Hij vraagt hun advies over de wijze waarop het verzoek zal behandeld worden;
  • Desgevallend bezorgt hij hen de risicoanalyse, die alleen anonieme gegevens bevat;
  • Hij vraagt hun advies over de aan het verzoek te geven gevolgen.

Beslissing van de werkgever – mededeling

Binnen een termijn van maximaal 3 maanden vanaf de mededeling waarvan hierboven sprake is, deelt de werkgever schriftelijk zijn gemotiveerde beslissing mee betreffende de gevolgen die hij aan het verzoek geeft:

  • Aan de preventieadviseur psychosociale aspecten die de werknemer ervan op de hoogte brengt;
  • Aan de preventieadviseur die belast is met de leiding van de interne dienst voor preventie en bescherming op het werk wanneer de preventieadviseur psychosociale aspecten deel uitmaakt van een externe dienst voor preventie en bescherming op het werk;
  • Aan het CPBW of aan de vakbondsafvaardiging.

Wanneer de werkgever een analyse van de bijzondere risico's uitvoert, kan die termijn met maximaal 3 maanden worden verlengd. De werkgever voert zo snel mogelijk de maatregelen uit die hij beslist heeft te nemen.

Gevallen waarin een verzoek met een hoofdzakelijk collectief karakter aanleiding geeft tot een verzoek met een hoofdzakelijk individueel karakter

Wanneer de werkgever zijn beslissing niet binnen de opgelegde termijn meedeelt, geen collectieve maatregelen treft of wanneer de werknemer van mening is dat ze niet zijn aangepast aan zijn individuele situatie, vat de preventieadviseur het onderzoek van het verzoek aan alsof het om een verzoek met een hoofdzakelijk individueel karakter ging. Hiertoe is het akkoord van de werknemer vereist.

De werkgever wordt hiervan op de hoogte gebracht en de identiteit van de werknemer wordt hem meegedeeld.

De preventieadviseur brengt een advies uit. De termijn waarbinnen hij het advies moet uitbrengen begint te lopen vanaf de datum van het geschrift waarin de werknemer zijn akkoord geeft. Hierna belichten we de procedure voor de behandeling van verzoeken met een hoofdzakelijk individueel karakter.

Bewarende maatregelen

Tijdens het onderzoek van de collectieve aspecten (en vóór het verstrijken van de hierboven vermelde termijn van 3 maanden) biedt de preventieadviseur individuele steun aan de werknemer. Hij kan de werkgever schriftelijk voorstellen om bewarende maatregelen te treffen als de feiten ernstig zijn en de gezondheid van de werknemer zouden kunnen schaden (bijvoorbeeld een aanpassing van het werkrooster van de werknemer of van de inhoud van zijn werk). In bepaalde gevallen kunnen deze maatregelen definitief zijn.

De werkgever neemt de eindbeslissing over het treffen van de maatregelen. Hij kan andere maatregelen van een gelijkwaardig beschermingsniveau treffen. Hij moet uiteraard zo snel mogelijk handelen.

De preventieadviseur kan de inspectiediensten inschakelen als de werkgever niet de nodige maatregelen treft. 

Opmerking: sinds 1 juni 2023 kunnen dergelijke maatregelen echter alleen worden genomen bij feiten van geweld of pesterijen die geen discriminatie uitmaken.  

Alle artikelen over Actiemiddelen van de werknemer en bescherming tegen represailles