Hij heeft echter een informatieplicht wanneer hij naar aanleiding van een medisch onderzoek vaststelt dat de gezondheidstoestand van de werknemer werd aangetast ten gevolge van een blootstelling van de werknemer aan psychosociale risico's:
- Hij moet de werknemer informeren over de mogelijkheid zich te wenden tot de vertrouwenspersoon of de preventieadviseur psychosociale aspecten;
- Hij kan de preventieadviseur psychosociale aspecten zelf informeren indien hij oordeelt dat de werknemer niet in staat is zich zelf tot deze adviseur te wenden, maar alleen met het akkoord van die werknemer.
De arbeidsgeneesheer pleegt, met het akkoord van de werknemer, overleg met de preventieadviseur psychosociale aspecten over de mogelijkheden voor ander werk en de maatregelen voor aanpassing van de werkposten, wanneer hij, bij gelegenheid van om het even welk medisch onderzoek betreffende het gezondheidstoezicht op de werknemers, vaststelt dat de gezondheidstoestand van de werknemer is aangetast en dat dit zou kunnen voortvloeien uit de blootstelling aan psychosociale risico's op het werk.
Indien een werknemer een verzoek tot psychosociale tussenkomst heeft ingediend voorafgaand aan het medisch onderzoek, zal de preventieadviseur zijn advies overmaken aan de arbeidsgeneesheer, op voorwaarde dat de werknemer schriftelijk zijn toestemming heeft gegeven voor deze uitwisseling.
Tenslotte moet de arbeidsgeneesheer minstens een keer per jaar alle elementen die nuttig kunnen zijn voor de risico-evaluatie aan de werkgever en de preventieadviseur psychosociale risico's overmaken. Het gaat om die elementen die hij heeft kunnen vaststellen tijdens de medische onderzoeken uitgevoerd in het kader van het gezondheidstoezicht op de werknemers en tijdens zijn bezoeken van de arbeidsplaats. Hij dient deze elementen in collectieve en anonieme vorm over te maken.