Voordelen van jobstudenten aannemen
Jobstudenten maken deel uit van je flexibele invulling van tewerkstelling, net zoals freelancers en flexi-jobbers. Ze vormen een belangrijke schakel in een modern en wendbaar personeelsbeleid.
Met jobstudenten versterk je je bedrijf op verschillende vlakken. Je bouwt een talentpool op voor de toekomst - wie nu als student start, komt later misschien terug als stagiair of vaste medewerker. Ze zijn ook flexibel inzetbaar wanneer jij ze nodig hebt, bijvoorbeeld tijdens seizoenspieken of vakanties. En dankzij voordelige tarieven blijven de kosten beperkt.
Kosten & verplichtingen
Als werkgever geniet je van interessante fiscale en sociale voordelen bij het aanwerven van jobstudenten:
- Geen gewone RSZ-bijdragen
- Vrijstelling van bedrijfsvoorheffing
- Enkel een beperkte solidariteitsbijdrage van 5,52%
Voor je start, zorg je voor een correcte arbeidsovereenkomst die voldoet aan alle wettelijke vereisten. Is het je eerste keer? Bekijk de basisprincipes van een arbeidsovereenkomst.
Opgelet: als de studentenovereenkomst de grens van 1 jaar overschrijdt, dan wordt de student gezien als een gewone werknemer.
Welke uren mag een jobstudent werken?
Jobstudenten kunnen maximaal 600 uren per jaar werken onder het voordelige tarief. Tijdens schoolvakanties mogen ze voltijds aan de slag, tijdens het academiejaar gelden er beperkingen. Voor nachtwerk en zondagwerk bestaan specifieke regels rond minimumleeftijd en vergoeding.
Wil je meer weten over de recente –tijdelijke – uitbreiding naar 600 uren? Ontdek alle details over de nieuwe regeling voor 2023 en 2024.
Types contracten voor studentenarbeid
Je kunt kiezen tussen verschillende contractvormen: een voltijds contract voor de vakantieperiode, een deeltijdse overeenkomst tijdens het academiejaar, of een combinatie van beide. Ook opeenvolgende contracten zijn mogelijk binnen hetzelfde kalenderjaar.
Zorg altijd voor een waterdichte arbeidsovereenkomst die alle wettelijke elementen bevat, zoals werkuren, taken, verloning en duur.
Hoe vind je een jobstudent?
Gemotiveerde studenten vind je via verschillende kanalen: werk samen met hogescholen en universiteiten, plaats vacatures op studentenplatformen of gebruik sociale media waar jongeren actief zijn. Je eigen werknemers kunnen ook goede kandidaten aanbrengen via hun netwerk.
Het is fijn om de kinderen van de buren aan een job te helpen, maar zoek vooral toch naar studenten die passen bij je activiteiten. Heb je een winkel? Dan is iemand die retail of bedrijfsmanagement studeert bijvoorbeeld een interessante fit. Gelijkaardig is het niet onlogisch om te verwachten dat een student marketing je bijstaat om je sociale media te beheren of dat een IT-student je technische ondersteuning biedt.
Jobstudenten begeleiden
Een goede start maakt het verschil. Deze tips helpen je op weg:
- Betrek hen actief bij teamactiviteiten en -overleg
- Waardeer hun frisse blik en moedig nieuwe ideeën aan
- Plan regelmatige feedbackmomenten om groei te stimuleren
- Voorzie betekenisvolle taken die passen bij hun capaciteiten
- Wijs een vaste mentor aan die als aanspreekpunt fungeert en verwachtingen duidelijk maakt
Zo zorg je voor een context waarin je jobstudent optimaal presteert.