1. Beide partijen identificeren
Een eerste vereiste in een arbeidscontract is duidelijk maken welke partijen betrokken zijn bij het opstellen van het contract.
Om de partijen duidelijk te identificeren, vermeld je deze gegevens:
- Volledige naam en contactgegevens van je werknemer
- Volledige naam, rechtsvorm en contactgegevens van je werkgever
- Datum indiensttreding, en bij een contract van bepaalde duur ook de einddatum.
Vermeld meteen ook de voornaamste werkplek en/of afspraken omtrent eventuele professionele verplaatsingen.
Gebruik handige modeldocumenten op maat voor alle arbeidsovereenkomsten. Zo start je meteen met een goede basis voor elk type werknemer.
2. Soort arbeidsovereenkomst
Afhankelijk van welke vorm van arbeidsovereenkomst je wil afsluiten, ziet je contract er anders uit.
Je vermeldt in elk geval duidelijk het volgende:
- Bepaalde of onbepaalde duur
- Voltijds of deeltijds
- Bijzondere contractvormen (bv. uitzendarbeid, flexi-jobbers)
Vermeld ook alle afspraken die je maakt tijdens het sollicitatiegesprek in de arbeidsovereenkomst om een volledig en sluitend geheel te hebben, zoals de volledige jobomschrijving met taken, type functie, thuiswerk, …
3. Loon en extralegale voordelen
Voor je het aanwervingsproces beëindigt, sluit je een akkoord over de verloning. Ook deze informatie is noodzakelijk om een geldige arbeidsovereenkomst af te sluiten:
- Brutoloon en frequentie van uitbetaling
- Extralegale voordelen , zoals maaltijdcheques, een bedrijfswagen of een hospitalisatieverzekering
- Premies
In onderling overleg kan je alles nog aanpassen via bijlages bij je arbeidsovereenkomst, bijvoorbeeld wanneer je een loonsopslag of nieuwe voordelen toekent. Het blijft cruciaal om dergelijke informatie altijd op papier te hebben en te laten ondertekenen door je werknemer.
4. Andere belangrijke clausules
Afhankelijk van de toegewezen functies van je nieuwe werknemer kan je specifieke bepalingen toevoegen aan het arbeidscontract:
- Anciënniteitsvoorwaarden
- Kilometerbeperking
- Geheimhoudingsplicht
- Intellectuele eigendomsrechten
- Niet-concurrentiebeding
Deze bepalingen zijn niet verplicht, maar helpen om misverstanden en conflicten te voorkomen. Heb je hierover vragen? Win dan advies in van een juridisch expert bij Securex.
5. Afspraken rond beëindiging
Zoals de naam suggereert bevat een overeenkomst voor onbepaalde duur geen einddatum. Natuurlijk zijn beide partijen altijd vrij om de overeenkomst eenzijdig of in overleg te ontbinden.
Hoe en onder welke voorwaarden zo’n beëindiging verloopt, leg je best ook vast in het contract:
- Ontslag door werkgever
- Opzegging door werknemer
- Wederzijds akkoord
- Opzegtermijnen en -vergoedingen
In sommige sectoren is het gebruikelijk om bij opzegging door de werknemer de mogelijkheid om voor een rechtstreekse concurrent te gaan werken te beperken in een niet-concurrentiebeding. Dat leg je dan vast in de ontbindingsvoorwaarden.
6. Win juridisch advies in
Zoals gezegd, goede afspraken maken goede vrienden. Met een waterdicht contract voorkom je problemen en frustraties. Zeker bij een eerste aanwerving, maar eigenlijk altijd, wil je dat alles duidelijk en sluitend op papier staat. Voor de zekerheid laat je je arbeidsovereenkomst ook het best eens nakijken.
Wil je zeker zijn dat je juridisch ingedekt bent? Je sociaal secretariaat en de juridische dienst van Securex staan voor je klaar om je te adviseren of zelfs volledig te ontzorgen.