De werkgever is niet verplicht om een ploegenpremie te betalen. Als hij echter geen dergelijke premie toekent, komt hij niet in aanmerking voor de gedeeltelijke vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing van 22,8% (25% bij continuarbeid).
Bedrag van de ploegenpremie
Vroeger was er geen minimumbedrag om voor de vrijstelling van bedrijfsvoorheffing in aanmerking te komen. In de meeste sectoren bestonden echter akkoorden over het bedrag van deze ploegenpremies.
Sinds 1 april 2022 werd een minimumbedrag vastgesteld. Werkgevers die nog in aanmerking willen komen voor de vrijstelling, moeten hun werknemers een minimale ploegenpremie van 2% betalen, bovenop het bruto-uurloon.
Goed om te weten: Er is een uitzondering voor de bouw en aanverwante sectoren (werken in onroerende staat). In die sectoren wordt een bruto-uurloon van ten minste 13,75 euro (niet-geïndexeerd bedrag[1]) gelijkgesteld met een ploegenpremie.
Toekenningsmodaliteiten van de ploegenpremie
Sinds 1 april 2024 moet de toekenning van de premie opgenomen zijn in een collectieve arbeidsovereenkomst, in het arbeidsreglement of in de arbeidsovereenkomst. Zo niet, wordt deze premie niet in aanmerking genomen en kan de werkgever niet rekenen op de vrijstelling van doorstorting van de bedrijfsvoorheffing.
Bovendien wordt het recht op deze vrijstelling alleen verleend voor werknemers die in de betreffende maand ten minste een derde van hun arbeidstijd in ploegen hebben gewerkt.
Ploegenpremie op sectorniveau
De werkgever mag zelf het bedrag van de premie vaststellen als hij de vrijstelling wil verkrijgen (met een minimum van 2% van het bruto-uurloon). De werkgever moet echter nagaan wat in zijn sector is bepaald. Veel sectoren hebben namelijk akkoorden gesloten over de ploegenpremie. Enkele voorbeelden:
- PC 124.000 – Paritair comité voor het bouwbedrijf: 110% van het loon tussen 6 uur en 22 uur en 125% van het loon tussen 22 uur en 6 uur
- PC 111.205 – Paritair comité voor de metaal-, machine- en elektrische bouw: ambachtelijke metaalbewerking - Provincie West-Vlaanderen: ten minste 10% voor de dagploeg en ten minste 20% voor de nachtploeg
- PC 126.00 - Paritair comité voor de stoffering en de houtbewerking: 7,5% bij arbeid tussen 5 uur en 21 uur of tussen 6 uur en 22 uur en 22,5% bij arbeid tussen 21 uur en 5 uur of tussen 22 uur en 6 uur (nachtarbeid)
- PC 142.03 - Paritair subcomité voor de terugwinning van papier: Premie van 10%
- PC 211.000 - Paritair comité voor de petroleumnijverheid en -handel: 9,5% voor de dagploegen en 35,5% voor de nachtploeg (eerste vijf dagen van de week), 31,5% voor de dagploegen en 85,5% voor de nachtploeg (zaterdag) en 109,5% voor de dagploegen en 135,5% voor de nachtploeg (zondag en feestdagen)
Wil je weten wat er in jouw sector is bepaald, log dan in op Lex4You, klik op paritaire comités en selecteer je PC.
Wil je meer weten over de gedeeltelijke vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing, lees dan onze fiche vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing
[1] 16,67 euro voor het inkomstenjaar 2024.