Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

Bijzondere arbeidsregimes

Bepaalde bijzondere arbeidsregimes werden uitgewerkt om de werkgever toe te laten een grotere flexibiliteit mogelijk te maken inzake de arbeidsduur en de organisatie van het werk.

Afhankelijk van uw paritair comité zijn afwijkingen mogelijk. Bekijk deze sectorale afwijkingen via Paritaire Comités.

Grote flexibiliteit

Grote flexibiliteit is de invoering van een nieuwe arbeidsregeling in de onderneming, overeenkomstig de wet van 17 maart 1987 en de collectieve arbeidsovereenkomst nr. 42 van 2 juni 1987, die een verruimde aanpassing van de arbeidstijd in de onderneming mogelijk maakt en de werkgelegenheid bevordert. Via deze regeling van grote flexibiliteit kan de werkgever volgens een specifieke procedure afwijken van bepaalde dwingende bepalingen van de wet betreffende de arbeidsduur.

Kleine flexibiliteit

Via kleine flexibiliteit kunnen werkgevers het werk soepeler organiseren. Hierdoor kunnen de uurroosters worden aangepast aan de activiteiten en behoeften van de onderneming. Het is een erg populair systeem in bedrijven die piekperiodes meemaken in hun activiteiten.

Andere bij koninklijk besluit toegestane regelingen (artikel 23)

De arbeidsduur mag niet langer zijn dan 8 uren per dag of 40 uren per week. In bepaalde ondernemingen of specifieke sectoren is het echter onmogelijk om deze wettelijke grenzen na te leven.

Vierdaagse werkweek

Sinds 20 november 2022 is het mogelijk dat werknemers hun voltijdse wekelijkse arbeidsprestaties voor hetzelfde loon presteren op vier dagen. Dit is een mogelijkheid die slechts kan ingevoerd worden mits akkoord van zowel de werkgever als de werknemer. Dit kan op eenvoudige schriftelijk vraag van de werknemer en mits akkoord van de werkgever. Een werkgever kan dit werkregime tevens spontaan invoeren zonder dat er evenwel een verplichting ontstaat.

Wisselend weekregime

Sinds 20 november 2022 is het mogelijk dat werknemers hun voltijdse arbeidsprestaties voor hetzelfde loon presteren binnen een wisselend weekregime met een vast uurrooster. De werknemer werkt dan in de ene week meer uren en minder in de andere week en dit in een vaste volgorde. Dat kan bijvoorbeeld handig zijn bij co-ouderschap.

Ploegenarbeid

Arbeid in opeenvolgende ploegen is een vorm van arbeidsorganisatie die de werkgever toelaat om af te wijken van de normale dagelijkse en wekelijkse grenzen van de arbeidstijd (acht uren per dag en 40 uren per week). L’employeur qui organise le travail en équipes successives peut augmenter le temps de travail jusqu’aux limites suivantes : • 11 heures par jour • 50 heures par semaine

Glijdende uurroosters

Binnen een glijdend uurrooster kan een werknemer zelf zijn arbeidstijd indelen. Dit uiteraard binnen het kader dat de werkgever hiervoor gecreëerd heeft in het arbeidsreglement. Er kan ook een ondernemings-cao over gesloten worden.