Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

Naleving van de gemiddelde arbeidsduur over een referteperiode

De wekelijkse arbeidsduur die is vastgesteld door de wet of door de cao die van toepassing is binnen de onderneming gemiddeld over de referteperiode moet zijn nageleefd.

Laatst bijgewerkt op 30 augustus 2024

Wanneer de periode waarin de werkgever flexibele uurroosters wil toepassen afloopt, moet de wekelijkse arbeidsduur die is vastgesteld door de wet of door de cao die van toepassing is binnen de onderneming gemiddeld over de referteperiode zijn nageleefd.

Bijgevolg mag de gemiddelde arbeidsduur van de werknemers met flexibele uurroosters niet hoger zijn dan een totaal dat gelijk is aan de wekelijkse arbeidsduur vermenigvuldigd met het aantal weken in de referteperiode (bv. een gemiddelde van 38 uren over een periode van 52 weken, d.w.z. een maximum van 1.976 uur).

Voorbeeld

Een werkgever maakt een jaar lang gebruik van kleine flexibiliteit. Het minimale flexibele uurrooster is 36 uren per week en het maximale flexibele uurrooster is 40 uren per week. De gemiddelde arbeidsduur die tijdens dit jaar moet worden nageleefd is 38 uren.

Gemiddelde wekelijkse arbeidsduur tijdens de referteperiode

38u/week

Piekperiode van 1 januari tot 31 maart

40u/week

Dalperiode van 1 april tot 30 juni

36u/week

Piekperiode van 1 juli tot 30 september

40u/week

Dalperiode van 1 oktober tot 31 december

36u/week

Zoals je ziet, wordt de gemiddelde jaarlijkse arbeidsduur van 38 uur nageleefd en kan kleine flexibiliteit worden toegestaan in de onderneming.

Met welke uren wordt rekening gehouden bij het berekenen van de gemiddelde arbeidsduur?

Om de gemiddelde arbeidsduur te berekenen en te controleren of het toegestane aantal uren is nageleefd, moet rekening worden gehouden met:

  • Alle werkelijk gepresteerde arbeidsuren, inclusief overuren die buiten een van de alternatieve uurroosters zijn gepresteerd.
  • Alle hieronder vermelde uren die worden gelijkgesteld met arbeidstijd, met name:
  • Uren die verband houden met feestdagen, vervangingsdagen van feestdagen en inhaalrustdagen die worden toegekend voor arbeid op een feestdag
  • Uren die verband houden met een periode van schorsing van de uitvoering van de arbeidsovereenkomst zoals bepaald in de wet van 3 juli 1978 betreffende de arbeidsovereenkomsten (bv. ziekte, jaarlijkse vakantie, bevallingsrust, enz.)

Goed om te weten 

Tijdens deze periodes die zijn gelijkgesteld met arbeidstijd wordt rekening gehouden met het aantal uren dat is opgenomen in het uurrooster dat van kracht is op het tijdstip dat ze zich voordoen.

Met welke uren wordt geen rekening gehouden bij het berekenen van de gemiddelde arbeidsduur?

Bij de berekening van de jaarlijkse arbeidsduur wordt geen rekening gehouden met uren die worden gepresteerd:

  • Om het hoofd te bieden aan een voorgekomen of dreigend ongeval of voor dringende arbeid aan machines of materieel voor zover de uitvoering ervan buiten de arbeidsuren onontbeerlijk is om een ernstige belemmering van de normale werking van het bedrijf te voorkomen.
  • Voor werken van inventarissen en balansen
  • Bij een buitengewone vermeerdering van werk of arbeid die vereist is door een onvoorziene noodzakelijkheid ten belope van maximaal 65 uren per kalenderjaar.  Deze overschrijding moet worden toegestaan door een cao die binnen het paritair comité wordt afgesloten wanneer het niet mogelijk is om bijkomende aanwervingen te doen.
Alle artikelen over Kleine flexibiliteit