Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

Moet overloon voor overuren worden betaald?

In het kader van kleine flexibiliteit heeft de werknemer geen recht op overloon of inhaalrust als hij zijn werk uitvoeren binnen de vastgestelde grenzen en voorwaarden.

Laatst bijgewerkt op 22 januari 2025

In het kader van kleine flexibiliteit heeft de werknemer geen recht op overloon of inhaalrust als hij zijn werk uitvoeren binnen de vastgestelde grenzen en voorwaarden, met name:

  • Naleving van de gemiddelde wekelijkse arbeidsduur tijdens de referteperiode
  • Naleving van de daggrens (maximaal twee uren meer of minder met een maximum van negen uren per dag) en van de weekgrens (maximaal vijf uren meer of minder per week met een maximum van 45 uren per week).
  • Naleving van het uurrooster dat van kracht is op het tijdstip waarop de arbeidsprestaties worden verricht.

De werkgever kan echter te maken krijgen met een ongeval, een buitengewone vermeerdering van het werk of een onvoorziene noodzakelijkheid die er onvermijdelijk toe leiden dat niet aan bovenstaande voorwaarden wordt voldaan. In die gevallen geven de uren die bovenop het flexibele uurrooster worden gepresteerd recht op inhaalrust en overloon.

Overloon

Overloon is verschuldigd:

  • Wanneer het aantal werkuren over de gehele referteperiode is overschreden
  • Wanneer het flexibel uurrooster de grenzen van de flexibiliteit, zoals die in arbeidsreglement zijn bepaald, overschrijdt

In onderstaande tabel worden de verschillende mogelijke scenario's weergegeven

Betaling van overuren met overloon

Bij een normaal uurrooster

Boven 9 uren per dag en boven de wettelijke normale wekelijkse arbeidsduur (38 uren/week) of die bij cao is vastgesteld (minder dan 38 uren/week)

Bij een flexibel uurrooster naar boven toe

Boven 9 uren per dag en de toepasselijke maximale weekgrens van het flexibel uurrooster (normaal uurrooster + maximaal 5 uren)

Bij een flexibel uurrooster naar beneden toe

Boven 9 uren per dag en boven de wettelijke normale wekelijkse arbeidsduur (38 uren/week) of die bij cao is vastgesteld (minder dan 38 uren/week)

Tijdens de referteperiode

Boven de wekelijkse arbeidsduur die door de wet of de cao is vastgesteld vermenigvuldigd met het aantal weken in de referteperiode

 

Voorbeeld 1

Wekelijkse uurroosters

Totaal

Normaal uurrooster

38 uren

Flexibel uurrooster

33 uren

Gepresteerde uren

38 uren

De werknemer heeft 5 uren meer gewerkt dan in zijn flexibel uurrooster was vastgesteld. De grens van 38 uren werd echter niet overschreden. De werknemer heeft geen recht op overloon.

Voorbeeld 2

Wekelijkse uurroosters

Totaal

Normaal uurrooster

38 uren

Flexibel uurrooster

33 uren

Gepresteerde uren

40 uren

De flexibel uurrooster werd met 7 uren overschreden en de grens van 38 uren werd met 2 uren overschreden. De werknemer heeft voor deze twee overuren dus recht op overloon.

Voorbeeld 3

Wekelijkse uurroosters

Totaal

Normaal uurrooster

38 uren

Flexibel uurrooster

43 uren

Gepresteerde uren

48 uren

De werknemer heeft 5 uren meer gewerkt dan in zijn flexibel uurrooster was vastgesteld en de grens van 38 uren werd overschreden. De werknemer heeft voor deze vijf overuren dus recht op overloon.

Inhaalrust

Inhaalrust moet worden genomen tijdens de referteperiode die is vastgesteld voor de naleving van de gemiddelde wekelijkse arbeidsduur.

Voorbeeld

De referteperiode voor de toepassing van de flexibele uurroosters loopt van 1 januari 2024 tot en met 31 december 2024. Als de overuren in mei zijn gepresteerd, moeten ze voor 31 december 2024 worden ingehaald.

Alle artikelen over Kleine flexibiliteit