Het loon van werknemers die in een nieuwe arbeidsregeling zijn tewerkgesteld wordt immers in elke loonperiode berekend op basis van de gemiddelde wekelijkse arbeidsduur. Dit loon is dus volledig onafhankelijk van het aantal daadwerkelijk gewerkte uren.
In geval van afwezigheid van de werknemer in bepaalde omstandigheden, is het gewaarborgd loon dat aan de werknemer verschuldigd forfaitair:
- Kort verzuim en feestdagen
De werknemer heeft recht op een dagloon van 1/5e of 1/6e van zijn gemiddeld weekloon, naargelang de arbeidsregeling van de andere werknemers in de onderneming 5 of 6 dagen per week is.
Voorbeelden:
Een werknemer werkt 30 uren per week, met name 2 x 11 uren op zaterdag en zondag en 8 uren op maandag. De arbeidsregeling voor de andere werknemers in de onderneming is 5 dagen per week. De werknemer is op zaterdag afwezig voor zijn huwelijk. Voor deze afwezigheidsdag heeft de werknemer recht op betaald kort verzuim van 30/5 = 6 uren.
- Gewaarborgd loon bij ziekte, ongeval of moederschapsrust
Werknemers hebben bij ziekte, een arbeidsongeval of moederschapsverlof recht op gewaarborgd loon dat wordt berekend op basis van het loon waarop ze recht zouden hebben gehad als ze op die dagen hadden kunnen werken.
Elke maand moet de werkgever de werknemers informeren over hun prestatiestaten (aantal gewerkte uren per dag en per maand, gewerkte uren boven en onder de gemiddelde wekelijkse arbeidsduur aan het einde van de loonperiode).