Verzoek van de werknemer
Eenmaal ingevoerd, kan elke werknemer vrijwillig instappen in het wisselend weekregime door middel van een schriftelijk verzoek. Dit kan per mail.
De werknemer kan dat verzoek indienen voor een periode van maximaal 6 maanden. Die periode kan steeds, voor maximaal 6 maanden per aanvraag, verlengd worden. Als werkgever zijn er dan twee opties:
- Ofwel wordt het verzoek van de werknemer aanvaard door de werkgever
- Ofwel weigert de werkgever het verzoek
In dat laatste geval moet de werkgever binnen de maand na de aanvraag schriftelijk motiveren waarom het verzoek werd geweigerd. Dit kan per eenvoudige mail.
Overeenkomst tussen werkgever en werknemer
Als beide partijen akkoord gaan om over te schakelen op een wisselende werkweek, sluit men hierover een overeenkomst tussen werkgever en werknemer.
Deze overeenkomst bevat volgende informatie:
- De opeenvolging van de dagelijkse werkroosters in een vaste volgorde (het betreft dus een vast uurrooster)
- Het tijdstip van de start van de cyclus
- De begin- en einddatum van de periode waarin het wisselend weekregime wordt toegepast
- De vermelding dat de werknemer het recht heeft het wisselend weekregime vroegtijdig stop te zetten. De werknemer kan dan opnieuw overstappen naar de oorspronkelijke arbeidsregeling. Een werknemer die hiervan gebruik wenst te maken dient zijn werkgever wel minstens twee weken vóór de start van een nieuwe cyclus te informeren. Hoewel wettelijk niet verplicht, gebeurt dit ook best schriftelijk.
De overeenkomst wordt afgesloten ten laatste af op het moment dat de werknemer in het systeem stapt. Een specifieke overeenkomst is ook nodig indien binnen de voorwaarden een wisselend weekregime wordt toegestaan voor een cyclus van vier weken.