Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

Moet de werkgever een systeem van tijdsopvolging invoeren?

Een werkgever die een regeling van glijdende uurroosters invoert moet een systeem van tijdsopvolging invoeren.

Laatst bijgewerkt op 30 augustus 2024

Een werkgever die een regeling van glijdende uurroosters invoert moet een systeem van tijdsopvolging invoeren. Met dit systeem kunnen de werkgever en de werknemer het aantal uren dat meer of minder werd gepresteerd dan de gemiddelde wekelijkse arbeidsduur van het glijdende uurrooster bijhouden. Het systeem kan elektronisch zijn, maar het kan ook een prikklok of een Excel-spreadsheet zijn.

Voor elk van je werknemers moet het systeem van tijdsopvolging het volgende registreren:

  • De identiteit van de werknemer
  • De dagelijkse duur van zijn arbeidsprestaties
  • Het begin en het einde van de arbeidsprestaties en de rustpauzes indien je werknemer deeltijds werkt

Het systeem moet de geregistreerde gegevens bijhouden gedurende de lopende referteperiode. Ze moeten worden bewaard gedurende een periode van vijf jaar. De geregistreerde gegevens moeten worden bijgehouden zodat ze kunnen worden geraadpleegd door elke werknemer die wordt tewerkgesteld op basis van een glijdend rooster en door de arbeidsinspectie bij een eventuele controle.

Als je glijdende uurroosters toepast maar niet beschikt over een systeem voor tijdsopvolging of indien de registratie niet beantwoordt aan de wettelijke criteria, dan ben je in overtreding en kan je voortaan bestraft worden met een sanctie van niveau 2, namelijk:

  • Een administratieve boete van 200 tot 2.000 euro
  • Een strafrechtelijke boete van 400 tot 4.000 euro

Het bedrag van deze boetes moet worden vermenigvuldigd met het aantal werknemers waarop de overtreding betrekking heeft.

Alle artikelen over Glijdende uurroosters