Omwille van het groot aantal sluitingen en collectieve ontslagen waarmee we geconfronteerd worden in bepaalde regio’s, wil de overheid ondernemingen stimuleren om te investeren in zgn. “ontwrichte zones”.
Het competitiviteitspact [1] geeft in dit verband de mogelijkheid aan de gewesten om, in geval van grootschalige collectieve ontslagen, een steunzone af te bakenen [2]. Op 1 augustus 2018 heeft de wetgever dit begrip collectief ontslag uitgebreid tot alle collectieve ontslagen [3]. Het heeft daarbij geen belang of dit ontslag al dan niet volgt op een faillissement [4].
In dergelijke steunzone genieten de werkgevers, die door een investering nieuwe arbeidsplaatsen creëren, onder bepaalde voorwaarden van een gedeeltelijke vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing van 25% van de ingehouden bedrijfsvoorheffing op de bezoldigingen van de werknemers die verband houden met de nieuwe arbeidsplaatsen.
Steunzondes in Vlaanderen
Momenteel zijn in Vlaanderen 3 steunzones van kracht:
- Steunzone rond Ford Genk
- Steunzone rond de Philips- site in Turnhout
- Steunzone rond Zaventem- Vilvoorde
De steunzones rond Genk en Turnhout zijn van toepassing tot 31 oktober 2024. De steunzone rond Zaventem en Vilvoorde tot 31 mei 2028.
Vanaf 1 november 2024 worden deze drie bestaande steunzones in het Vlaams gewest vervangen door vier nieuwe steunzones en dit voor een periode van zes jaar. Deze maatregel is aangekondigd door de Vlaamse regering maar nog niet officieel.
De 4 nieuwe zones zullen zich situeren zich in:
- Limburg (zone rond Lanaken)
- De Kempen (zone rond Turnhout-Beerse)
- De as Antwerpen-Brussel (zone aan de Stad Antwerpen én zone in Machelen-Vilvoorde)
- West-Vlaanderen (zone rond Wielsbeke)
Nieuw in vergelijking met de bestaande steunzones, is dus de introductie van een vierde steunzone in West-Vlaanderen. De andere steunzones worden hertekend.
Steunzones in Wallonië
Het Waals Gewest kent vier steunzones:
- Steunzone Seraing
- Steunzone Sambreville
- Steunzone Charleroi
- Steunzone Frameries
Deze steunzones hebben allemaal een geldigheidsduur tot 30 april 2027
Steunzones in Brussel
Het Brussel Hoofdstedelijk Gewest heeft momenteel nog geen steunzones.
Oorspronkelijk kwamen enkel de bedrijventerreinen die zich in een straal van 40 km rond deze vestigingen bevinden in aanmerking. Op basis van een Koninklijk besluit van 9 april 2017 (B.S. van 18 april 2017) werd dit toepassingsgebied van de Vlaamse steunzones echter uitgebreid met incubatoren, bedrijvencentra en brownfieldprojecten die binnen dezelfde perimeter gelegen zijn [5].
Het Vlaams gewest integreert de afbakening van deze steunzones in de webapplicatie “Geopunt” en voorziet in deze applicatie de mogelijkheid om op te zoeken of een bepaald adres of kadastraal perceelnummer zich al dan niet in de steunzone bevindt.
Hoewel deze maatregel officieel in werking is getreden op 1 mei 2015 [6], is ze met terugwerkende kracht op die datum in werking getreden ten gevolge van de rechtzettingen die werden aangebracht door de wet van 18 december 2015 [7].
[1] Wet van 15 mei 2014 houdende uitvoering van het pact voor competitiviteit, werkgelegenheid en relance, Belgisch Staatsblad 22 mei 2014
[2] In geval van collectief ontslag stelt het gewest waarin (de) getroffen vestiging(en) gelegen is binnen de drie jaar na de kennisgeving van het collectief ontslag, een steunzone voor aan de minister van Financiën en dit voor een toepassingsperiode van maximum zes jaar. Vervolgens is de goedkeuring van de federale overheid vereist, waarbij een samenwerkingsakkoord zal worden gesloten tussen het gewest en de federale regering omtrent de nadere modaliteiten van de maatregel.
[3] Die worden georganiseerd.
[4] Art. 15 van de wet van 15 mei 2014 gewijzigd door de wet van 30 juli 2018 die op 1 augustus 2018 in werking is getreden.
[5] Deze incubatoren, bedrijvencentra en brownfieldprojecten zijn terug te vinden in bijlage van voormeld Koninklijk besluit. Door deze uitbreiding wil de overheid de loonlastenverlaging verder uitbreiden om nog meer bedrijven in ontwrichte zones extra groeikansen te geven.
[6] Door publicatie van het Koninklijk besluit van 28 april 2015 tot uitvoering van artikel 16 van de wet van 15 mei 2014 houdende uitvoering van het pact voor competitiviteit, werkgelegenheid en relance, wat het Vlaamse Gewest betreft, en tot vaststelling van het in artikel 2758, § 5, van het Wetboek van de inkomstenbelastingen 1992 bedoelde formulier, B.S. 30 april 2015.
[7] Wet van 18 december 2015 houdende fiscale en diverse bepalingen, B.S. van 28 december 2015.