Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

Welke procedure moet worden gevolgd?

De werkneemster die van het recht op borstvoedingspauze wenst te genieten, moet haar aanvraag 2 maanden op voorhand bij haar werkgever indienen, per aangetekend schrijven of door afgifte van een geschrift waarvan het duplicaat door de werkgever voor ontvangst ondertekend wordt.

Laatst bijgewerkt op 18 januari 2024

Aanvraag bij de werkgever

Werkgever en werkneemster kunnen deze termijn van 2 maanden wel in onderling akkoord inkorten.

De werkneemster moet bij de aanvang van de uitoefening van haar recht het bewijs van borstvoeding leveren. Dit kan met een attest van een consultatiebureau voor zuigelingen (Kind en Gezin, ONE) of met een medisch getuigschrift. Dit bewijs moet maandelijks vernieuwd worden, telkens op de dag waarop de uitoefening van het recht op borstvoedingspauzes voor het eerst ingegaan is.

Voorbeeld: de werkneemster wil vanaf 1 februari borstvoedingspauzes opnemen. Zij moet haar aanvraag indienen bij de werkgever ten laatste op 1 december van het jaar dat eraan voorafgaat. Vervolgens moet zij het bewijs van borstvoeding leveren ten laatste op 1 februari en elke 1ste van de volgende maanden.

Aanvraag bij het ziekenfonds [1]

Elke maand overhandigt de werkneemster aan haar werkgever een attest van haar mutualiteit. Hierop vermeldt de werkgever het aantal halve uren borstvoedingspauze dat de werkneemster tijdens de afgelopen maand opgenomen heeft, evenals het bedrag van het bruto uurloon dat overeenstemt met één uur borstvoedingspauze. 

In dit document dat ten laatste op de dag van de uitbetaling van het loon aan de werkneemster terugbezorgd moet worden, bevestigt de werkgever eveneens dat de werkneemster hem een attest van een consultatiebureau voor zuigelingen of een medisch getuigschrift als bewijs van de borstvoeding overhandigd heeft.

Vervolgens overhandigt de werkneemster dit document, dat als uitkeringsaanvraag dienst doet aan haar mutualiteit. Na controle van de aanvraag en binnen de 30 dagen na ontvangst, gaat de mutualiteit over tot uitbetaling van de uitkeringen.

Sancties

De werkgever die deze verplichtingen niet naleeft, kan een sanctie oplopen. Voor een overzicht van de toepasselijke sancties verwijzen we u naar het trefwoord “Zwangere werkneemsters en werkneemsters die borstvoeding geven” in de fiche “Sociaal Strafwetboek – 4. De inbreuken” in ons dossier over het Sociaal Strafwetboek.  U vindt dit dossier terug in de rubriek Sociaal/Dossiers.

[1] Reglement van Ministerie van Sociale zaken, Volksgezondheid en Leefmilieu, Belgisch Staatsblad van 9 november 2002 en koninklijk besluit van 5 november 2002, Belgisch Staatsblad van 20 november 2002.

Alle artikelen over Borstvoedingspauzes