Principe
Elke werkgever die personeel tewerkstelt, is wettelijk verplicht een verzekering tegen arbeidsongevallen af te sluiten, en dit vanaf de eerste dag van tewerkstelling van de werknemer. Deze verzekering dekt de lichamelijke schade die het gevolg is van een arbeidsongeval.
Het arbeidsongeval
Algemene definitie
De wet [1] definieert een arbeidsongeval als “elk ongeval dat een werknemer tijdens en door het feit van de uitvoering van de arbeidsovereenkomst overkomt en dat een letsel veroorzaakt”.
Worden eveneens als een arbeidsongeval beschouwd:
- Het ongeval dat zich voordoet op de weg van en naar het werk (= arbeidswegongeval)
- Het ongeval dat een werknemer buiten de uitoefening van zijn overeenkomst is overkomen, maar dat veroorzaakt is door een derde wegens de uitvoering van de overeenkomst [2]
Bijzondere definities
Naast de hierboven gegeven algemene definitie van het arbeidsongeval, bestaan er ook nog enkele bijzondere definities, met name die van een (zeer) ernstig arbeidsongeval en die van een licht arbeidsongeval.
Deze bijzondere definities spelen een belangrijke rol op het vlak van de verplichtingen die de werkgever heeft wanneer er zich een arbeidsongeval voordoet. De te vervullen formaliteiten zijn immers minder zwaar bij een licht ongeval dan bij een (zeer) ernstig ongeval.
Voor meer informatie over de formaliteiten die de werkgever moet vervullen (aangifte arbeidsongeval, omstandig verslag,…) verwijzen we u naar de rubriek Arbeidsongevallen op Lex4You.
In deze fiche gaan we immers enkel in op de gevolgen van het arbeidsongeval in de relatie werkgever-werknemer, en meer bepaald de gevolgen van de schorsing van de arbeidsovereenkomst als gevolg van een arbeidsongeval.
[1] Wet van 10 april 1971 op de arbeidsongevallen.
[2] Het gaat hier om de 'wraakdaden'. Bijvoorbeeld het geval van een bankbediende die thuis wordt overvallen om de sleutels van de bankkluis te bekomen.