Principe
Niet enkel de werknemers die op grond van een arbeidsovereenkomst tewerkgesteld zijn, kunnen van het voordeel van de loonbonus genieten, maar ook de personen die 'anders dan krachtens een arbeidsovereenkomst arbeid verrichten onder het gezag van een ander persoon' worden beoogd. Dit wil zeggen dat bijvoorbeeld ook aan leerlingen of stagiairs (zowel met een stageovereenkomst als met een beroepsinlevingsovereenkomst) een loonbonus toegekend kan worden.
Zoals vermeld onder de vorige vraag kunnen de werknemers tewerkgesteld in een onderneming die overgaat tot de informatie- en raadplegingsprocedure inzake collectief ontslag met sluiting van de onderneming niet genieten van een loonbonus.
Uitzendkrachten
Ook uitzendkrachten hebben recht op de loonbonus wanneer ze uitgestuurd worden naar een onderneming waar een loonbonusplan werd ingevoerd. Uitzendkrachten moeten immers hetzelfde loon krijgen als de werknemers van de onderneming waar ze tewerkgesteld worden en de loonbonus wordt beschouwd als loon in de zin van de wet van 24 juli 1987 betreffende de tijdelijke arbeid, de uitzendarbeid en het ter beschikking stellen van werknemers ten behoeve van gebruikers. Het spreekt voor zich dat de uitzendkracht uitgesloten zal zijn uit het toepassingsgebied van het loonbonusplan indien hij niet tot de werknemerscategorie behoort waarvoor het plan wordt ingevoerd of indien hij niet over de vereiste anciënniteit in de onderneming beschikt.
De loonbonus wordt uitbetaald door het uitzendkantoor (dat als de werkgever van de uitzendkrachten beschouwd wordt) en niet door de werkgever-gebruiker. De voordelige sociale en fiscale behandeling ervan blijft gelden.
De werkgever-gebruiker heeft wel een informatieplicht ten aanzien van het uitzendkantoor. Voor meer info verwijzen we u naar de vraag “Welke formaliteiten dient de werkgever na te leven?”.