Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

Hoe ziet de ondernemings-CAO of het ondernemingsplan eruit?

Zowel de ondernemings-CAO als het ondernemingsplan moet uitdrukkelijk de volgende zaken vermelden.

Laatst bijgewerkt op 16 januari 2024

Verplichte vermeldingen

Zowel de ondernemings-CAO als het ondernemingsplan moet uitdrukkelijk de volgende zaken vermelden [1]:

  • Dat zij gesloten is in het kader van Hoofdstuk II/1 (met als titel “Regeling van schorsing van de uitvoering van de overeenkomst en regeling van gedeeltelijke arbeid”) van Titel III van de wet van 3 juli 1978 betreffende de arbeidsovereenkomsten
  • De maatregelen voor het maximale behoud van de tewerkstelling
  • Het bedrag van de supplementen op de tijdelijke werkloosheidsuitkeringen
  • De duurtijd van de volledige en gedeeltelijke schorsing van de uitvoering van de arbeidsovereenkomst zonder dat die duurtijd de door de wet toegestane maxima mag overschrijden

Procedure voor de ondernemings-CAO

De ondernemings-CAO moet worden neergelegd op de griffie van de Algemene Directie van de Collectieve Arbeidsbetrekkingen van de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal overleg, Ernest Blerotstraat, 1 te 1070 Brussel.

Procedure voor het ondernemingsplan

Versturen naar de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal overleg

De onderneming moet het ondernemingsplan samen met een gemotiveerde aanvraag aangetekend versturen naar de Directeur-generaal van de Algemene Directie Collectieve Arbeidsbetrekkingen van de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal overleg.

Samen met het ondernemingsplan moeten eveneens de bewijzen van het feit dat de onderneming een onderneming in moeilijkheden is, worden toegezonden aan de FOD. Het gaat om dezelfde bewijzen die overgemaakt moeten worden aan de RVA, met andere woorden het formulier C106A samen met haar bijlagen (zie verder).  

Analyse van het plan door de Commissie “Ondernemingsplannen”

De Directeur-generaal legt het ondernemingsplan onmiddellijk ter beslissing voor aan een driedelige commissie, de Commissie “Ondernemingsplannen”.

Deze commissie is samengesteld uit:

  • 5 leden voorgesteld door de representatieve werknemersorganisaties die zetelen in de Nationale Arbeidsraad
  • 5 leden voorgesteld door de representatieve werkgeversorganisaties die zetelen in de Nationale Arbeidsraad
  • En 3 leden benoemd bij een besluit vastgesteld na overleg in de ministerraad

Beslissing van de Commissie “Ondernemingsplannen”

Binnen 2 weken na de ontvangst van het ondernemingsplan neemt de commissie een gemotiveerde beslissing op basis van de volgende criteria:

  • Voldoet de onderneming aan de voorwaarden tot erkenning als onderneming in moeilijkheden?
  • Bevat het ondernemingsplan alle verplichte vermeldingen?
  • Wordt aangetoond dat de maatregelen voorzien in het ondernemingsplan leiden tot het vermijden van ontslagen?

De gemotiveerde beslissingen van deze commissie worden daarna door de Directeur-generaal van de Algemene Directie Collectieve Arbeidsbetrekkingen van de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal overleg voorgelegd aan de betrokken ondernemingen.

Indien de commissie niet binnen 14 dagen beslist, voorziet de wet niet in een stilzwijgende aanvaarding. Het VBO oordeelt dat er in alle gevallen een beslissing zal zijn.

Neerlegging op de griffie?

In principe voorziet de wet dat zodra het ondernemingsplan goedgekeurd is door de Commissie “Ondernemingsplannen” het moet worden neergelegd op de griffie van de Directie van de Collectieve Arbeidsbetrekkingen van de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal overleg.

Deze neerlegging wordt in de praktijk echter niet vereist: de Directie van de Collectieve Arbeidsbetrekkingen heeft ons geïnformeerd dat de oorspronkelijke verzending naar hun diensten volstond. Het toegekende goedkeuringsnummer geldt als registratienummer. Hierdoor krijgt het ondernemingsplan bindende kracht.

Wenst u hulp bij het sluiten van een ondernemings-CAO of een ondernemingsplan? Aarzel niet om uw Legal advisor te contacteren via myhr@securex.be.

[1] De werkgever moet geen ondernemings-cao of ondernemingsplan opstellen als er een sectorale regeling bestaat. Tot 30 juni 2025 kan de werkgever zich ook beroepen op cao’s nr. 172 om economische werkloosheid voor bedienden in te voeren. In dat geval moet er ook geen ondernemings-cao of ondernemingsplan worden afgesloten.

Alle artikelen over Economische redenen Bedienden