Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

Loonbeslagprocedure

Naast de algemene procedure, bestaan er vereenvoudigde regels voor het fiscale loonbeslag.

Laatst bijgewerkt op 11 januari 2024

Algemeen

Kennisgeving of betekening aan de werkgever

Het loonbeslag moet aan de werkgever betekend worden per gerechtsdeurwaardersexploot indien de schuldeiser over een uitvoerbare titel beschikt ofwel aan hem ter kennis gebracht worden via gerechtsbrief van de griffie indien het om een beschikking van de beslagrechter gaat.

De werkgever is ertoe verplicht per aangetekend schrijven verklaring van derde-beslagene te doen aan de beslagleggende schuldeiser, en dit binnen 15 dagen na de betekening/kennisgeving van de akte van beslag.  Deze verklaring van derde beslagene bevat de volgende gegevens:

  • De aard en het bedrag van de sommen waarop beslag gelegd kan worden
  • De datum van de loonbetaling
  • De andere beslagen of overdrachten, indien deze bestaan, en hun rangorde

Doet de werkgever deze verklaring niet, dan kan hij persoonlijk tot schuldenaar worden verklaard. Een kopie van de verklaring moet overigens aan de werknemer meegedeeld worden per aangetekend schrijven of afgegeven worden tegen ontvangstbewijs. 

Zodra de werkgever de betekening/kennisgeving van het beslag ontvangen heeft, mag hij de bedragen die overeenstemmen met het voor beslag vatbare gedeelte niet meer uit handen geven (noch aan de beslagleggende schuldeiser, noch aan de beslagene).  Hij dient ze in afwachting op een geblokkeerde rekening te storten.

Aanzegging aan de werknemer

Het beslag moet bovendien binnen 8 dagen na de bovengenoemde kennisgeving of betekening door de beslagleggende schuldeiser per gerechtsdeurwaardersexploot aangezegd worden aan de werknemer tegen wie het beslag geldt.  Bij deze aanzegging moet op straffe van nietigheid het aangifteformulier voor kind ten laste gevoegd worden. U vindt dit formulier in de downloadsectie van deze pagina.

De werknemer beschikt vervolgens over een termijn van 15 dagen, te rekenen vanaf de dag van de aanzegging, om verzet aan te tekenen tegen het beslag [1].  Deze betekening moet zowel ten aanzien van de beslagleggende schuldeiser als van de derde-beslagene gebeuren.

Bij verzet door de werknemer dienen de ingehouden bedragen geblokkeerd te worden op een rekening tot de beslagrechter uitspraak heeft gedaan over het verzet.  De beslissing van de beslagrechter wordt aan de werkgever betekend door de meest gerede partij.

Bericht aan het centraal bestand van berichten

Ten laatste 3 dagen na de betekening van het beslag aan de werkgever, zendt de gerechtsdeurwaarder op eigen verantwoordelijkheid een bericht van beslag aan het centraal bestand van berichten [2].  Dit bericht vermeldt:

  • De identiteit, de woonplaats (of benaming, rechtsvorm en zetel) en de geboortedatum (en/of ondernemingsnummer) van de beslaglegger
  • De identiteit, de woonplaats en de geboortedatum van de beslagen schuldenaar
  • De datum waarop het bevel of het beslag heeft plaatsgevonden en aard ervan, de plaats waar het beslag is verricht en in voorkomend geval, de datum van betekening aan de beslagen schuldenaar
  • In voorkomend geval, de identiteit en woonplaats of de zetel van de derde-beslagene
  • De aard en het bedrag van de schuldvordering van de beslaglegger, alsook eventuele redenen van voorrang
  • In voorkomend geval, een korte beschrijving van de aard van de inbeslaggenomen lichamelijke roerende goederen
  • Bij vaststelling van niet-bevinding, de vermelding dat de voor beslag vatbare goederen van de schuldenaar kennelijk ontoereikend zijn om de kosten van de procedure te dekken
  • De identiteit van de gerechtsdeurwaarder verantwoordelijk voor de procedure van tenuitvoerlegging, en die daardoor, in voorkomend geval, belast zal zijn met de verdeling van de gelden

Opmerking: het bericht van beslag is van belang indien er samenloop is met andere schuldeisers (bepalen rangorde, gerechtsdeurwaarder belast met de verdeling,...). 

Uitvoeren van het beslag

Bij het verstrijken van de termijn van verzet, vermeerderd met twee dagen en bij ontstentenis van verzet, moet de werkgever:

  • In geval van een uitvoerend beslag: de ingehouden bedragen doorstorten aan de beslagleggende schuldeiser (via de gerechtsdeurwaarder [3]), en dit tot de volledige aanzuivering of de opheffing van de schulden [4]
  • In geval van een bewarend beslag: de bedragen die overeenstemmen met het voor beslag vatbare gedeelte bewaren op een rentegevende rekening, en dit tot de opheffing van het beslag of tot het verstrijken van de termijn van 3 jaar

Het fiscale loonbeslag (dwangbevel)

Indien de beslagleggende schuldeiser de belastingadministratie is, zijn er vereenvoudigde regels van toepassing op het loonbeslag.

Betekening aan de werkgever

In eerste instantie betekent de belastingadministratie aan de werkgever (de derde-beslagene) een dwangbevel per aangetekend schrijven (dus niet via gerechtsdeurwaarder).  Op zich is dit aangetekend schrijven voldoende om de betaling van de belastingen te bekomen en looninhoudingen uit te voeren, behalve in drie gevallen.  De belastingadministratie zal immers de algemene procedure van het uitvoerend beslag moeten opstarten (zie hierboven):

  • Indien de werknemer verzet aantekent
  • Indien de werkgever verklaart geen enkele verplichting te hebben ten aanzien van de werknemer
  • Indien er vóór de verzending van het aangetekend schrijven al een beslag bestaat

Bericht aan het centraal bestand van berichten

Net zoals bij een gewoon beslag moet er een bericht verstuurd worden aan het centraal bestand van berichten.  Dit gebeurt door de fiscale administratie.

Verklaring van derde-beslagene

De werkgever dient, binnen de 15 dagen na het derdenbeslag, per aangetekend schrijven een verklaring van derde-beslagene te doen.  Doet hij dit niet, dan kan hij tot schuldenaar van de betreffende schuld worden verklaard. Een kopie van de verklaring moet overigens aan de werknemer meegedeeld worden per aangetekend schrijven of afgegeven worden tegen ontvangstbewijs. 

Aanzegging aan de werknemer

Het beslag wordt eveneens bij aangetekende brief aan de belastingschuldige (de werknemer) aangezegd.  Bij deze aanzegging moet op straffe van nietigheid het aangifteformulier voor kind ten laste gevoegd worden. U vindt dit formulier in de downloadsectie van deze pagina.

De werknemer kan tegen het beslag per aangetekende brief verzet aantekenen binnen de 15 dagen te rekenen vanaf de aanzegging van het beslag. Hij moet binnen dezelfde termijn per aangetekende brief de derde-beslagene inlichten.

Bij verzet door de werknemer dienen de ingehouden bedragen geblokkeerd te worden op een rekening tot de fiscus de algemene procedure van het beslag gevolgd heeft. Hiertegen kan de werknemer echter eveneens verzet aantekenen. In dat geval blijven de sommen geblokkeerd tot de beslagrechter uitspraak gedaan heeft.

[1] Het gaat hier niet om een vervaltermijn, dus een verzet aangetekend na deze termijn zal ook nog geldig zijn, maar zal slechts gevolgen hebben voor de toekomst.  Indien de werknemer evenwel te lang wacht met verzet aan te tekenen, is de kans zeer groot dat het verzet onontvankelijk verklaard zal worden door de beslagrechter.

[2] Het gaat om het centraal bestand van berichten van beslag, delegatie, overdracht en collectieve schuldenregeling.  Deze geïnformatiseerde database centraliseert de berichten van beslag, delegatie, overdracht en collectieve schuldenregeling die bedoeld zijn in de artikelen 1390 tot 1390quinquies van het Gerechtelijk Wetboek.

[3] In geval van samenloop moet de werkgever steeds storten aan de gerechtsdeurwaarder (en niet aan de schuldeiser zelf), aangezien de gerechtsdeurwaarder verantwoordelijk is voor de verdeling van de gelden onder de verschillende schuldeisers.

[4] In geval van laattijdig verzet blijft de werkgever verder inhouden, maar stort hij niets meer door tot er uitspraak gedaan is over het verzet.  De reeds doorgestorte bedragen blijven evenwel verworven door de schuldeiser.

Alle artikelen over Loonbeslag en loonoverdracht