Kennisgeving aan de werknemer en bevestiging hiervan aan de werkgever
De schuldeiser-overnemer moet in de eerste plaats zijn voornemen om de overdracht uit te voeren aan de werknemer (de overdragende schuldenaar) betekenen door middel van een aangetekende brief of een gerechtsdeurwaardersexploot. Bij deze betekening moet op straffe van nietigheid het aangifteformulier voor kind ten laste gevoegd worden.
Tegelijkertijd moet hij aan de werkgever (de overgedragen schuldenaar) een bevestiging zenden dat de hierboven bedoelde kennisgeving werd verzonden [1]. Deze bevestiging dient eveneens bij aangetekend schrijven of gerechtsdeurwaardersexploot te gebeuren [2].
Opgelet! Deze bevestiging aan de werkgever heeft nog geen onmiddellijke gevolgen: de werkgever mag nog geen inhoudingen doen op het loon, noch al bepaalde bedragen doorstorten aan de schuldeiser.
Bericht aan het centraal bestand van berichten
Ten vroegste op de dag van verzending van de bevestiging aan de werkgever, zendt de aangezochte gerechtsdeurwaarder op eigen verantwoordelijkheid een bericht van overdracht aan het centraal bestand van berichten [3]. Dit bericht vermeldt:
- De identiteit, de woonplaats (of benaming, rechtsvorm en zetel) en de geboortedatum (en/of ondernemingsnummer) van de schuldeiser-overnemer
- De identiteit, de woonplaats en de geboortedatum van de overdragende schuldenaar (de werknemer)
- De identiteit en woonplaats of bij gebreke daarvan verblijfplaats (of benaming, rechtsvorm en zetel) van de overgedragen schuldenaar (de werkgever)
- Het bedrag het opeisbaar saldo van de schuldvordering van de overnemer
- In voorkomend geval, de vermelding dat de overdrager in verzet is gekomen en het beschikkend gedeelte van het vonnis dat daaruit voortvloeit
Opmerking: het bericht van overdracht is van belang indien er samenloop is met andere schuldeisers (tegenstelbaarheid aan derden, bepalen rangorde, gerechtsdeurwaarder belast met de verdeling,...).
Verzet
De werknemer beschikt over een termijn van 10 dagen (te rekenen vanaf de kennisgeving) om bij de werkgever verzet aan te tekenen [4].
Indien de werknemer verzet aantekent, brengt de werkgever de schuldeiser hiervan binnen 5 dagen na deze aantekening per aangetekend schrijven of gerechtsdeurwaardersexploot op de hoogte. De schuldeiser zal dan proberen de gevraagde overdracht door de vrederechter te laten bekrachtigen. In afwachting van deze bekrachtiging mag de werkgever niets van het loon inhouden.
Opmerking: als de vrederechter de loonoverdracht bekrachtigt, volstaat de kennisgeving van dit vonnis aan de werkgever om de loonoverdracht te laten uitvoeren. De stap hieronder (verzending van de beslissing) komt dan te vervallen.
Verzending van de beslissing
Na verloop van de verzetstermijn en voor zover er geen verzet werd aangetekend, zendt de schuldeiser-overnemer zijn beslissing om tot uitvoering van de overdracht over te gaan per aangetekend schrijven of gerechtsdeurwaardersexploot [5] aan de werkgever. In dit aangetekend schrijven preciseert de schuldeiser gewoonlijk dat het verstuurd wordt in aanvulling op de eerste verzending. Pas nadat de werkgever deze beslissing ontvangen heeft, mag hij de gevraagde looninhoudingen doen en deze storten op een daartoe opgegeven bankrekening.
Opmerking
Wanneer de arbeidsovereenkomst van de overdragende werknemer eindigt voordat zijn schulden aangezuiverd zijn, dan moet de werkgever de schuldeiser-overnemer hiervan op de hoogte brengen en hem een staat bezorgen van de reeds gebeurde periodieke inhoudingen op het loon van de betreffende werknemer.
[1] In tegenstelling tot bij de beslagprocedure is de werkgever in dit geval niet verplicht een verklaring van derde-beslagene af te leggen. Wel dient hij als een goed huisvader de schuldeiser de nodige informatie te bezorgen, maar er is geen sanctie voorzien indien de werkgever dit niet doet.
[2] In de toekomst zou het mogelijk worden om deze bevestiging elektronisch te versturen. Een koninklijk besluit moet hiervoor evenwel nog de modaliteiten vaststellen.
[3] Het gaat om het centraal bestand van berichten van beslag, delegatie, overdracht en collectieve schuldenregeling. Deze geïnformatiseerde database centraliseert de berichten van beslag, delegatie, overdracht en collectieve schuldenregeling die bedoeld zijn in de artikelen 1390 tot 1390quinquies van het Gerechtelijk Wetboek.
[4] Het gaat hier niet om een vervaltermijn, dus een verzet aangetekend na deze termijn zal ook nog geldig zijn, maar zal slechts gevolgen hebben voor de toekomst. Bij laattijdig verzet stopt de werkgever met inhoudingen te doen op het loon tot er uitspraak gedaan is over het verzet. De reeds doorgestorte bedragen blijven evenwel verworven door de schuldeiser.
[5] In de toekomst zou het mogelijk worden om deze beslissing elektronisch te versturen. Een koninklijk besluit moet hiervoor evenwel nog de modaliteiten vaststellen.