Het gewone loonbeslag
In geval van loonbeslag is de werkgever ertoe gehouden een verklaring van derde-beslagene te doen. De wet stelt dat de werkgever schuldeiser is van de beslaglegger voor de kosten van deze verklaring. Hij mag deze kosten afhouden van de sommen waarvan hij schuldenaar is.
Concreet komt deze bepaling erop neer dat de werkgever deze kost mag aanrekenen aan de schuldeiser van zijn werknemer door deze kost in mindering te brengen van het bedrag dat hij op het loon van zijn werknemer inhoudt en aan de gerechtsdeurwaarder doorstort.
Het fiscale loonbeslag
Ook in geval van een fiscaal loonbeslag is de werkgever ertoe gehouden een verklaring van derde-beslagene te doen. De fiscale wetgeving voorziet hier uitdrukkelijk dat de kosten voor de aangetekende brieven ten laste zijn van de belastingschuldige.
De werkgever kan deze kost dus inhouden op het loon van zijn werknemer.
Wettelijke referenties
- Artikel 1454 van het Gerechtelijk Wetboek
- Artikel 3.10.3.3.1 § 4 van het Besluit van 20 december 2013 tot uitvoering van de Vlaamse Codex Fiscaliteit en artikel 164 § 4 van het KB WIB92, zoals nog steeds van toepassing in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Wallonië
- Artikel 23 1° van de loonbeschermingswet van 12 april 1965 (laat uitdrukkelijk toe dat de werkgever de inhoudingen krachtens de belastingwetgeving op het loon in mindering mag brengen)