Begrippen
Het betreft de beroepsinkomsten die de werkgever buiten de normale bezoldigingen aan zijn werknemers betaalt of toekent [1].
De volgende vergoedingen zijn exceptionele vergoedingen of worden als dusdanig beschouwd: occasionele commissielonen, bijzondere en exceptionele gratificaties, eindejaarspremies, vakantiegelden, ‘loonbonus’, … met uitzondering van de opzeggingsvergoeding.
Vaststelling van het basisbedrag van de bedrijfsvoorheffing
Percentage van toepassing op vakantiegeld (kolom 2) en op de andere exceptionele vergoedingen (kolom 3)
De berekeningsmethode van de bedrijfsvoorheffing voor de exceptionele vergoedingen is gebaseerd op een rooster met drie kolommen.
- De eerste kolom bevat de verschillende schijven van de jaarbedragen van de normale
brutojaarbezoldigingen - Tegenover de bedragen in kolom 1 staan in kolom 2 de percentages van bedrijfsvoorheffing die moeten worden toegepast op vakantiegeld
- Tegenover diezelfde bedragen in kolom 1 staan in kolom 3 de percentages van bedrijfsvoorheffing die van toepassing zijn op de andere exceptionele vergoedingen en toelagen
- Vrijstelling van bedrijfsvoorheffing voor een deel of voor het volledige bedrag van de exceptionele vergoeding
Er wordt vrijstelling van bedrijfsvoorheffing toegekend wanneer het jaarbedrag van de normale bruto bezoldigingen niet hoger is dan een grensbedrag dat wordt vastgesteld volgens het aantal kinderen ten laste [2].
Een gehandicapt kind telt voor twee.
Hier moet een tabel met twee kolommen worden bekeken:
- In kolom 1 wordt het aantal kinderen ten laste vermeld
- In kolom 2 staat daar tegenover het grensbedrag van de normale brutojaarbezoldiging, naargelang van het aantal kinderen ten laste in kolom 1, dat niet mag worden overschreden om recht te hebben op de gehele of gedeeltelijke vrijstelling van bedrijfsvoorheffing op de vergoeding
Na vaststelling van het bruto jaarbedrag kunnen zich twee situaties voordoen:
- Ofwel is het jaarbedrag hoger dan dit grensbedrag en wordt geen vrijstelling toegekend
- Ofwel is het jaarbedrag lager dan dit grensbedrag en wordt een vrijstelling toegekend
Het bedrag van deze vrijstelling is gelijk aan het verschil tussen het jaarbedrag van de bruto bezoldiging en het grensbedrag.
Wanneer dat verschil groter is dan het basisbedrag van de bedrijfsvoorheffing is uiteraard geen bedrijfsvoorheffing verschuldigd.
Vermindering van de bedrijfsvoorheffing
Wanneer er geen grond bestaat om de exceptionele vergoeding geheel of gedeeltelijk vrij te stellen van bedrijfsvoorheffing, blijft het mogelijk om een vermindering van bedrijfsvoorheffing toe te kennen.
Men moet nagaan of de normale bruto jaarbezoldiging, naargelang van het aantal kinderen ten laste [3], al dan niet een ander, hoger grensbedrag overschrijdt.
Een gehandicapt kind telt voor twee.
Hiertoe moet een tabel met drie kolommen worden bekeken:
- In kolom 1 wordt het aantal kinderen ten laste vermeld (met een maximum van 5 kinderen)
- Daar tegenover staat in kolom 2 het verminderingspercentage van de bedrijfsvoorheffing dat, afhankelijk van het aantal kinderen ten laste in kolom 1, wordt toegepast
- In kolom 3 staat het grensbedrag dat niet mag worden overschreden, afhankelijk van het aantal kinderen ten laste dat er tegenover staat in kolom 1
Twee situaties kunnen zich voordoen:
- Ofwel is het grensbedrag overschreden en wordt er geen vermindering toegepast
- Ofwel is het grensbedrag niet overschreden en wordt een vermindering toegepast op het bedrag van de voorheffing ten belope van het percentage dat in kolom 2 wordt vastgesteld
Voor meer informatie over de exacte bedragen en percentages van de bedrijfsvoorheffing voor exceptionele vergoedingen, kan je onze barema’s ter zake raadplegen.
Voorbeeld
Zie bijlage 3.
Twee bijzonderheden
De eindejaarspremies voor stukwerk of taakwerk
Het bedrag van de bedrijfsvoorheffing is gelijk aan 16,15% (zonder vrijstelling) van de eindejaarspremie wanneer:
- De premies in één keer worden betaald en
- De premie de tegenprestatie vormt van stukwerk of taakwerk
Lage inkomens
Er is geen bedrijfsvoorheffing verschuldigd wanneer het twaalfde van het jaartotaal van de bruto bezoldigingen, exceptionele vergoedingen en toelagen gelijk is aan een bedrag waarvoor geen bedrijfsvoorheffing is verschuldigd op basis van de schalen I en II inzake per maand betaalde bezoldigingen.
[1] Deel 3, hoofdstuk 6 Bijlage III KB/WIB
[2] Met een maximum van 12 kinderen ten laste.
[3] Ook voor de verminderingen telt een gehandicapt kind voor twee.