Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

Welke sancties gelden er wanneer de werkgever zijn verplichtingen niet naleeft?

Er is geen sanctie voorzien voor de werkgever die geen geldig outplacementaanbod aan zijn werknemer doet.

Laatst bijgewerkt op 19 januari 2024

Principe

In tegenstelling tot wat het geval is bij het specifieke outplacementstelsel voor werknemers van 45 jaar en ouder is er geen sanctie voorzien voor de werkgever die geen geldig outplacementaanbod aan zijn werknemer doet. 

In een vonnis van 25 februari 2016 heeft de Arbeidsrechtbank van Brussel geoordeeld dat een werknemer die geen outplacementaanbod krijgt, een schadevergoeding van zijn werkgever kan eisen op grond van artikel 1382 van het burgerlijk wetboek.  In casu werd evenwel geen schadevergoeding toegekend omdat de werknemer er niet in slaagde om het bestaan of de omvang van de schade te bewijzen.

Geen aftrek van 4 weken loon

De werkgever die zijn werknemer ontslaat met een opzegvergoeding zal evenwel steeds de volledige opzegvergoeding aan zijn werknemer verschuldigd zijn, indien hij:

  • Geen outplacement aan zijn werknemer aanbiedt, voor zover de werknemer hem hiervoor in gebreke heeft gesteld
  • Geen geldig outplacementaanbod doet
  • Een geldig outplacementaanbod doet, maar deze begeleiding niet daadwerkelijk uitvoert

De werkgever mag in dit geval de opzegvergoeding niet met 4 weken loon verminderen, aangezien deze vermindering bedoeld is als compensatie voor de aangeboden outplacementbegeleiding.

Opmerking: de FOD WASO meent dat, in geval van omzetting van een opzegtermijn in een opzegvergoeding, de werkgever evenmin de 4 weken loon mag aftrekken wanneer hij de werknemer geen outplacement aanbood volgens de regels voorzien in geval van beëindiging met een opzegtermijn, ongeacht of de werknemer hem hiervoor in gebreke stelde of niet.

Alle artikelen over Algemeen stelsel