Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

Aanvullende vergoeding bovenop de werkloosheidsuitkering met bedrijfstoeslag buiten de regeling voor de werkloosheidsuitkering met bedrijfstoeslag (punt 81)

Hoe worden de aanvullende vergoedingen bovenop werkloosheidsuitkeringen met bedrijfstoeslag buiten het stelsel van werkloosheidsuitkeringen met bedrijfstoeslag aan de bedrijfsvoorheffing onderworpen?

Laatst bijgewerkt op 3 januari 2025

Vergoedingen ‘bovenop’ de werkloosheidsuitkering - Begrip

Volgens de formulering van punt 81 bestaat deze aanvullende vergoeding in een aanvulling die de werkgever betaalt aan een werknemer die onder een plan SWT valt, zoals we hierboven hebben besproken  (punt 80, hierboven).

Deze aanvullende vergoeding wordt als ‘buiten de regeling SWT’ of extralegaal bestempeld omdat ze haar oorsprong vindt in ofwel een sectorale of bedrijfs-cao die niet in overeenstemming is met de wet van 5 december 1968, ofwel in een individueel akkoord.

De hiernavolgende regels inzake bedrijfsvoorheffing gelden wanneer de aanvullende vergoeding wordt toegekend:

  • Bij inactiviteit
  • Bij werkhervatting bij een andere werkgever dan deze die de werknemer heeft ontslagen
  • Bij werkhervatting als zelfstandige

Bij werkhervatting bij dezelfde werkgever die de werknemer heeft ontslagen, wordt de bedrijfsvoorheffing vastgesteld op basis van de gewone regels inzake maandelijkse bezoldigingen (punten 35 tot 47).

Vaststelling van de bedrijfsvoorheffing – Wat is de leeftijd van de werknemer?

De vroegere werknemer is 50 jaar of ouder

De bedrijfsvoorheffing is gelijk aan:

  • 10,09% (zonder vermindering), wanneer de verplichting tot doorbetaling na werkhervatting [1] is opgenomen in de collectieve arbeidsovereenkomst of de individuele overeenkomst die voorziet in de uitbetaling van de aanvullende vergoeding [2]
  • 26,75% (zonder vermindering) wanneer deze verplichting tot doorbetaling niet in die overeenkomst is opgenomen

De vroegere werknemer is jonger dan 50 jaar

De aanvullende vergoeding is onderworpen aan de bedrijfsvoorheffing volgens de regels die van toepassing zijn op de vervangingsinkomens bedoeld in punt 78.1.2.. Met andere woorden, de bedrijfsvoorheffing is gelijk aan 32,10 % (zonder vermindering).

[1] Als werknemer bij een andere werkgever of als zelfstandige in hoofdberoep voor rekening van een andere onderneming.

[2] Wees voorzichtig. Het artikel 38 §1 31° van het WIB 92 stelt de bedrijfstoeslag vrij in geval van werkhervatting bij een andere werkgever of als zelfstandige.

Alle artikelen over Wettekst met uitleg (bijlage III KB/WIB ’92)