Opzeggingsvergoeding (punten 62 en 63)
Als dusdanig worden meer bepaald beschouwd:
- De vergoeding die wordt betaald naar aanleiding van de ontbinding van de arbeidsovereenkomst
- De vergoeding wegens misbruik van ontslagrecht
- De vergoeding wegens niet-naleving van het verbod of de beperking van ontslag (beschermingsvergoedingen)
- De uitwinningsvergoeding, de vergoeding wegens collectief ontslag, de concurrentievergoeding
- De bezoldiging die de werkgever betaalt in de loop van een opzeggingstermijn zonder arbeidsprestaties
- De vergoeding wegens sluiting van onderneming
- De vergoeding die wordt betaald ten gevolge van de schending van een werkzekerheidsbeding
- De kapitaaluitkeringen die gelden als aanvullende brugpensioenvergoedingen, de aanvullingen betaald bovenop de werkloosheidsuitkeringen (met uitzondering van de kapitalen die gelden als renten of pensioenen)
Met betrekking tot het bijzonder geval van een schadevergoeding voor morele schade is de fiscus a priori van mening dat het om een belastbare bezoldiging gaat.
In bepaalde omstandigheden aanvaardt de fiscus echter dat een vergoeding voor morele schade van belasting kan worden vrijgesteld, meer bepaald wanneer de toekenning ervan wordt vastgesteld door een rechterlijke beslissing en die beslissing voor elke werknemer afzonderlijk de geleden morele schade vaststelt.
Berekeningsregel van de bedrijfsvoorheffing
Ongeacht het bedrag van de vergoeding wordt de bedrijfsvoorheffing berekend volgens de regels die van toepassing zijn op de achterstallen (punt 62).
Herinschakelingsvergoeding (punten 64 en 65)
Begrip
Het betreft de vergoeding die door een ‘werkgever in herstructurering’ wordt betaald aan een werknemer die wordt ontslagen in het kader van de herstructurering [1]. Het gaat dus om de beëindigingsvergoeding die wordt betaald in het kader van een collectief ontslag.
Berekeningsregel van de bedrijfsvoorheffing
De bedrijfsvoorheffing wordt in principe vastgesteld volgens de regels die van toepassing zijn op achterstallen (punt 64).
[1] Titel IV, hoofdstuk 5, afdeling 3 van de wet van 23 december 2005 betreffende het generatiepact, Belgisch Staatsblad van 30 december 2005, 2de editie.