Dit moet standaard vermelden welke regels nageleefd moeten worden bij elk verhoor[1].
Verplichte mededeling
Elk verhoor moet beginnen met de mededeling aan de ondervraagde persoon dat:
- Hij kan vragen dat alle vragen die hem worden gesteld en alle antwoorden die hij geeft, worden genoteerd in de gebruikte bewoordingen. Als hij dit vraagt, moet het proces-verbaal een letterlijke weergave van het gesprek zijn. In de andere gevallen volstaat een beknoptere versie
- Hij kan vragen dat iedere maatregel waartoe de sociaal inspecteurs de bevoegdheid hebben, kan worden verricht. Het gaat uiteraard enkel om maatregelen die in het aan de gang zijnde dossier van belang kunnen zijn
- Zijn verklaringen als bewijs in rechte gebruikt kunnen worden. Op deze manier wordt de ondervraagde persoon gewezen op het belang en de gevolgen van wat hij zegt
Gebruik van documenten
Elke persoon die verhoord wordt, mag de documenten die hij in zijn bezit heeft en die van pas kunnen komen voor het verhoor of de verloop van het dossier, gebruiken. Dit recht van de ondervraagde persoon mag er echter niet toe leiden dat het verhoor wordt uitgesteld. Zo kan hij niet vragen om thuis of op zijn bureau nog een aantal documenten te mogen gaan ophalen alvorens aan het verhoor te beginnen.
Hij kan wel vragen dat deze documenten nadien bij het proces-verbaal van verhoor worden gevoegd. Deze vraag moet niet noodzakelijk tijdens het verhoor zelf gesteld worden. Ook naderhand kan de ondervraagde persoon nog bepaalde documenten bij het proces-verbaal laten voegen.
Het proces-verbaal
Verplichte vermeldingen
Het proces-verbaal moet de volgende vermeldingen bevatten:
- Het exacte tijdstip waarop het verhoor werd aangevat en beëindigd. Als het verhoor wordt onderbroken en nadien hervat, moet dit ook vermeld worden (met het exacte tijdstip)
- De identiteit van de personen die in het verhoor tussenkomen, en het tijdstip van hun aankomst en vertre.
- De bijzondere omstandigheden en alles wat op de verklaring of op de omstandigheden waarin zij werd afgelegd een bijzonder licht kan werpen
Taalkeuze
Het proces-verbaal wordt opgemaakt in de taal van de procedure. Indien de ondervraagde persoon zich voor zijn verklaring in een andere taal wenst uit te drukken:
- Wordt ofwel beroep gedaan op een beëdigde tolk. De identiteit en de hoedanigheid van de tolk worden dan in het proces-verbaal vermeld
- Ofwel worden zijn verklaring genoteerd in de taal die hij gebruikt
- Ofwel wordt hem gevraagd zijn verklaring zelf te noteren
Nazicht
Na afloop van het verhoor kan de ondervraagde persoon het proces-verbaal nalezen of vragen dat het hem wordt voorgelezen. Hij mag op dat moment verbeteringen aan zijn verklaring aanbrengen of nog bepaalde zaken toevoegen.
Kopie
Indien de ondervraagde persoon dit wenst, kan hij gratis een kopie van zijn verhoor krijgen. De sociaal inspecteurs moeten hem op dit recht wijzen.
De kopie wordt onmiddellijk of uiterlijk binnen de maand overhandigd of toegezonden. Een uitstel met maximum 3 maanden, eenmaal verlengbaar, is mogelijk, maar dit moet wel gemotiveerd zijn. Deze met redenen omklede beslissing wordt in het dossier opgenomen.
Bijstand van een advocaat
- In bepaalde gevallen moeten de sociaal inspecteurs ook de voorschriften in acht nemen van artikel 47bis van het Wetboek van Strafvordering wanneer het om een verhoor gaat in de gerechtelijke fase van het onderzoek.
- Bij het verhoor van personen aan wie geen misdrijf ten laste wordt gelegd, moet de sociaal inspecteur op beknopte wijze kennis geven van de feiten waarover de persoon zal worden verhoord en moet hem worden medegedeeld dat hij niet verplicht kan worden zichzelf te beschuldigen.
- Bij het verhoor van verdachten wordt hem bovendien medegedeeld dat:
- Hij als verdachte wordt verhoord
- Hij het recht heeft vòòr het verhoor een vertrouwelijk overleg te hebben met een advocaat naar keuze en zich door hem kan laten bijstaan tijdens het verhoor, in zoverre de feiten die hem ten laste kunnen worden gelegd een misdrijf bevatten waarvoor een vrijheidsstraf kan worden opgelegd (dus over misdrijven die kunnen gesanctioneerd worden met een sanctie van niveau 4)
- Hij de keuze heeft na bekendmaking van zijn identiteit een verklaring af te leggen, te antwoorden op de hem gestelde vragen of te zwijgen
- In voorkomend geval, dat hij niet van zijn vrijheid is benomen en op elk ogenblik kan gaan en staan waar hij wil
[1] Op het proces-verbaal van verhoor moet aldus de tekst van artikelen 62 en 63 van het Sociaal Strafwetboek vermeld worden.