Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

Wat gebeurt er met het gewaarborgd loon in geval van inhaalrust toegekend in het kader van de arbeidstijdvermindering?

De werkgever hoeft geen gewaarborgd loon te betalen voor de dagen inhaalrust die samenvallen met een periode van arbeidsongeschiktheid.

Laatst bijgewerkt op 15 januari 2024

Zodra de inhaalrustdag (al dan niet bezoldigd) hetzij individueel (in gemeenschappelijk akkoord tussen de werknemer en de werkgever) hetzij collectief (voor het voltallige personeel) is vastgelegd, mag de datum niet meer gewijzigd worden.

De werkgever hoeft dan geen gewaarborgd loon te betalen voor de dagen inhaalrust die samenvallen met een periode van arbeidsongeschiktheid (ook al is zij vóór de inhaalrust aangevangen). De regel dat de eerste schorsingsoorzaak primeert, is niet van toepassing in dit geval. De werkgever zal de dag bezoldigen als een inhaalrustdag (tenzij hij niet bezoldigd is). De werknemer wordt geacht deze inhaalrust die hij niet naar een ander tijdstip mag verschuiven, te hebben opgenomen.

Voorbeeld:  de werkgever voorziet in twee dagen inhaalrust, met name op donderdag en vrijdag van week 2. Een arbeider wordt voor 14 kalenderdagen ziek op maandag van week 1. Deze ziekteperiode zal als volgt vergoed worden:

  • Week 1 van de ziekte: betaling van het gewaarborgd loon aan 100%
  • Maandag, dinsdag en woensdag van week 2: betaling van het gewaarborgd loon aan 85,88%
  • Donderdag en vrijdag: inhaalrust
Alle artikelen over Gewaarborgd loon