Werd als dringende reden aanvaard
- Het feit dat een algemeen directeur een stagiair-werknemer een klap heeft gegeven wegens een gebrek aan agressiviteit tijdens een vriendschappelijke voetbalwedstrijd en de aanwezige werknemers die hierover een verklaring wilden afleggen heeft bedreigd met represailles (Arbeidshof Brussel, 18/06/2019)
- Het feit dat een werknemer, plaatsvervangend lid van het CPBW, een andere werknemer in het gezicht duwt na een woordenwisseling. De rechter oordeelt dat zelfs geïsoleerde feiten van geweld niet aanvaard kunnen worden. Hij houdt evenmin rekening met de lange staat van dienst van de werknemer, noch met de hittegolf, noch met het feit dat het slachtoffer uitdagende voorstellen deed (Arbeidshof Brussel, 20/09/2010)
- Wanneer er sprake is van hevige gewelddaden tussen twee werknemers kan een dringende reden voorhanden zijn ook wanneer het niet mogelijk is uit te maken welke werknemer de vijandelijkheden heeft ontketend (Arbeidshof Bergen, 27/11/2013)
- Het feit dat een personeelsvertegenwoordiger geweld wou gebruiken tegen een andere personeelsvertegenwoordiger, aangezien fysiek geweld niet thuishoort in een sociale dialoog en zeker niet wanneer de betrokken personen geacht worden samen de belangen van de werknemers te verdedigen. Het feit dat het geweld uitgelokt werd door beledigingen van de andere vertegenwoordiger en het feit dat, dankzij de tussenkomst van een derde, het bij een poging tot geweld gebleven is, hebben geen belang (Arbeidshof Brussel, 15/07/2014)
- Agressief gedrag ten aanzien van collega’s (gooien van voorwerp, schreeuwen, achtervolgen collega’s en vuistslagen) en dit na twee eerdere gelijkaardige incidenten (Arbeidsrechtbank Brussel 01/12/2021)
Werd niet als dringende reden aanvaard
- Verbaal agressief gedrag, zelfs gepaard gaande met bedreigingen, naar aanleiding van een verzoek van de werkgever om de bedrijfswagen terug te geven die al lang ter beschikking van de werknemer was (Arbeidshof Brussel, 22/02/2019)
- Een werknemer die op geen enkel moment de ruzie of woordenwisseling begonnen is of heeft uitgelokt, en slechts op een te verwachten manier of non-verbaal reageerde, werd onterecht wegens dringende reden ontslagen (Arbeidsrechtbank Gent, 18/01/2010)
- Een werknemer die een telefoon gooit in het kader van een incident met een collega, handelt ongepast. De feiten rechtvaardigen geen ontslag wegens dringende reden, nu niet voldoende bewezen is dat de werknemer de bedoeling had zijn collega te raken. Daarbij merkt de arbeidsrechtbank op dat het onrechtvaardig is wanneer bij een incident tussen twee werknemers, waarbij de ene uitdaagt, één van beiden ontslagen wordt wegens dringende reden (Arbeidsrechtbank Brussel, 12/06/2007)
- De daad van geweld van een kandidaat-personeelsvertegenwoordiger naar aanleiding van een misverstand tussen hem en de werkgever over de plaats waar de verkiezingslijsten uitgehangen moesten worden (Arbeidshof Brussel, 29/01/2009)
- Het plegen van een moord die in het licht van de concrete omstandigheden niet een fout is die tot een onmiddellijk en definitieve vertrouwensbreuk kan leiden. De omstandigheden waren dat de moord in een specifieke familiale context gebeurde, zich niet op de werkplaats voordeed waardoor het risico op recidive onwaarschijnlijk is. De werknemer heeft de feiten bekend en de werkgever op de hoogte gehouden van de situatie. Het betrof een bekwame en gewaardeerde werkman waarmee nooit enig relationeel probleem op de werkvloer is geweest. Bovendien kende de werkgever de familiale achtergrond van de werknemer die aanleiding had gegeven tot de moord. (Arbeidshof Luik, afdeling Namen, 17/03/2022)