Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

Hoe lang kan de tijdelijke werkloosheid maximaal duren?

Indien de werkgever tijdens 4 recentste opeenvolgende kwartalen meer dan 110 dagen economische werkloosheid per werknemer heeft doorgevoerd, zal hij een responsabiliseringsbijdrage verschuldigd zijn.

Laatst bijgewerkt op 15 januari 2024

Voorafgaande opmerking: indien de werkgever tijdens 4 recentste opeenvolgende kwartalen [1] meer dan 110 dagen economische werkloosheid per werknemer heeft doorgevoerd, zal hij een responsabiliseringsbijdrage verschuldigd zijn.

Wettelijke regeling

De maximale duur van de tijdelijke werkloosheid hangt af van het gekozen regime:

  1. Een volledige schorsing van de arbeidsovereenkomst is mogelijk gedurende een periode van 4 weken
  2. Een regeling van gedeeltelijke arbeid kan gedurende maximum 3 maanden ingevoerd worden, indien zij minder dan 3 werkdagen per week of minder dan 1 werkweek per 2 weken omvat. In deze laatste hypothese moet de week waarbinnen gewerkt wordt minstens 2 arbeidsdagen bevatten, zo niet zijn de regels van de volledige schorsing van toepassing.
  3. Een regeling van gedeeltelijke arbeid kan gedurende meer dan 3 maanden ingevoerd worden indien ze ten minste 3 werkdagen per week of 1 werkweek op 2 weken omvat. De wet bepaalt geen maximumduur, maar de RVA gaat uit van een maximum van 12 maanden.

Opmerking: de werkgever bepaalt op voorhand wanneer de tijdelijke werkloosheid ingaat en wat de duur ervan zal zijn. Zelfs indien ze later begint dan voorzien, kan de in het begin voorziene termijn niet uitgesteld worden. Bovendien kan ze niet verlengd worden wanneer zich een andere oorzaak van schorsing zou voordoen.

Bijzonderheid: collectieve sluiting wegens jaarlijkse vakantie of inhaalrust

In zijn infoblad voor werkgevers preciseert de RVA dat de werkgever een periode van collectieve sluiting wegens jaarlijkse vakantie of inhaalrust expliciet kan uitsluiten in de kennisgeving. De totale duur van de schorsing wegens economische werkloosheid, dus de periodes van economische werkloosheid gelegen vlak vóór en vlak na de collectieve sluiting samen, mag de maximaal toegelaten schorsingsduur evenwel niet overschrijden.

Concreet moet de werkgever in de rubriek “Opmerkingen” van de elektronische kennisgeving vermelden wat de begin- en einddatum is van de collectieve sluiting.

We merken bovendien op dat de volledige periode van collectieve sluiting uitgesloten kan worden, en niet enkel de volledige weken van collectieve sluiting.

Voorbeeld: de werkgever wil een aanvraag tot gedeeltelijk schorsing indienen van 13 weken voor de periode van 10 mei 2021 tot 8 augustus 2021. Indien hij een periode van collectieve sluiting heeft in zijn onderneming (van 5 tot 25 juli 2021) kan hij de aangevraagde schorsingsperiode verlengen met 3 weken en een aanvraag indienen tot 29 augustus 2021.

Samenvattende tabel

Regeling

Maximale duur

Volledige schorsing (geen enkele arbeidsdag)

4 weken

Gedeeltelijke schorsing

  • minder dan 3 werkdagen per week
  • minstens 3 werkdagen per week
  • minder dan 1 werkweek op 2 (minstens 2 arbeidsdagen tijdens de week waarin gewerkt wordt)
  • minstens 1 volledige werkweek op 2

 

  • 3 maanden
  • de wet bepaalt geen maximum (*)
  • 3 maanden
  • de wet bepaalt geen maximum (*)

(*) In de kennisgeving van tijdelijke werkloosheid aan de RVA moet de werkgever wel de begin- en einddatum van de werkloosheidsperiode aanduiden; volgens de RVA mag deze periode geen 12 maanden overschrijden.

 

Opgelet: deze samenvattende tabel vermeldt de wettelijke bepalingen die van toepassing zijn bij gebrek aan sectorale bepalingen. Indien uw sector bijvoorbeeld een duur van meer dan 4 weken heeft voorzien, zal deze periode van toepassing zijn.

 [1] Het gaat dus om het lopende kwartaal en de 3 kwartalen ervoor.

Alle artikelen over Economische redenen Arbeiders