Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

Volledige schorsing

Elke werknemer kan ervoor kiezen de uitvoering van zijn arbeidsovereenkomst gedurende een periode van maximum 12 maanden volledig te schorsen.

Laatst bijgewerkt op 15 januari 2024

Principe

Elke werknemer, ongeacht of hij voltijds of deeltijds werkt, kan ervoor kiezen de uitvoering van zijn arbeidsovereenkomst gedurende een periode van maximum 12 maanden (24 maanden bij een alleenstaande werknemer voor een van zijn kinderen van 16 jaar of jonger) volledig te schorsen.

Dit verlof moet telkens per periode van minimum 1 maand en maximum 3 maanden opgenomen worden De periodes hoeven elkaar niet op te volgen. Het verlof voor medische bijstand mag voor dezelfde patiënt echter nooit meer dan 12 (24) maanden duren.

Uitzondering bij hospitalisatie van een kind

De werknemer die een voltijds verlof voor medische bijstand opneemt voor de verzorging of bijstand van een minderjarig kind, kan dit verlof per minimumperiode van 1 week opnemen, eenmaal verlengbaar met 1 week.

Deze mogelijkheid geldt enkel indien het kind gehospitaliseerd moeten worden en voor zover de werknemer het verlof tijdens of vlak na de hospitalisatie opneemt.

Wanneer de werknemer aansluitend op deze voltijdse schorsing van maximum 2 weken zijn arbeidsprestaties verder wenst te schorsen voor hetzelfde kind, omdat de zware ziekte langer aansleept, kan hij gebruik maken van het normale voltijds verlof voor medische bijstand, met dien verstande dat de schorsing in dat geval korter mag zijn dan de minimumperiode van 1 maand, omdat het reeds opgenomen verlof erop aangerekend mag worden.

Beoogde werknemers

Enkel de volgende werknemers kunnen van deze mogelijkheid gebruik maken:

  • De werknemer die ouder is in de eerste graad van het zwaar zieke kind en ermee samenwoont
  • De werknemer die samenwoont met het zwaar zieke kind en belast is met de dagelijkse opvoeding

Wanneer de bovenstaande werknemers geen gebruik kunnen maken van deze mogelijkheid, komen de volgende werknemers in aanmerking:

  • De werknemer die ouder is in de eerste graad van het zwaar zieke kind en er niet mee samenwoont
  • Of, wanneer laatstgenoemde in de onmogelijkheid verkeert dit verlof op te nemen, een familielid van het zwaar zieke kind tot in de tweede graad

Opname voor kortere periodes

Sinds 1 juni 2019 is een opsplitsing van het voltijds verlof voor medische bijstand in weken mogelijk zijn, mits het akkoord van de werkgever.

Concreet heeft de werknemer voortaan de mogelijkheid om het voltijds verlof voor medische bijstand, mits akkoord van de werkgever, voor kortere periodes te nemen dan de minimumduur van één maand. Hij kan dat inkorten tot hetzij 1 week, hetzij 2 weken, hetzij 3 weken.

Wanneer het saldo van het voltijds verlof voor medische bijstand minder bedraagt dan één maand, heeft de werknemer het recht om dat saldo zonder akkoord van de werkgever op te nemen.

Alle artikelen over Verlof voor de verzorging van een zwaar ziek gezins- of familielid