Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen

Vermindering van de prestaties met 1/5

Enkel de voltijds tewerkgestelde werknemer heeft het recht zijn prestaties gedurende een maximumperiode van 24 maanden met 1/5 te verminderen.

Laatst bijgewerkt op 15 januari 2024

Enkel de voltijds tewerkgestelde werknemer heeft het recht zijn prestaties gedurende een maximumperiode van 24 maanden (48 maanden bij een alleenstaande werknemer voor een kind van 16 jaar of jonger) met 1/5 te verminderen.

Opgelet! De werknemers in een onderneming die op 30 juni van het voorgaande kalenderjaar minder dan 10 werknemers tewerkstelde, kunnen hun prestaties enkel verminderen met het voorafgaand akkoord van hun werkgever.

Onder 1/5 vermindering verstaan we de vermindering met 1/5 van de wekelijkse arbeidsduur van de werknemer die verlof voor medische bijstand wenst op te nemen. Het is niet nodig om het verlof voor medische bijstand in een volledige dag of 2 halve dagen op te nemen. Het volstaat met andere woorden om zijn arbeidstijd met 1/5 te verminderen ongeacht het nieuwe uurrooster (bijvoorbeeld elke dag van de week wat minder werken).

Dit verlof moet per periode van minimum 1 maand en maximum 3 maanden opgenomen worden. De oorspronkelijke verlofperiode kan verlengd worden met een of meer periodes. De wetgever heeft gespecificeerd dat de verdeling van de vermindering van de arbeidsprestaties niet noodzakelijkerwijs hoeft te gebeuren met inachtneming van een duur van een maand of een veelvoud van een maand. Het volstaat dat de minimumduur van een maand en de maximumduur van drie maanden in acht genomen worden en dat de 1/5-tewerkstelling gedurende de overeengekomen periode wordt nageleefd. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een periode van 6 weken te nemen.

Deze periodes hoeven elkaar niet op te volgen. Het verlof voor medische bijstand mag voor dezelfde patiënt echter nooit meer dan 24 (48) maanden duren.

Alle artikelen over Verlof voor de verzorging van een zwaar ziek gezins- of familielid