Wanneer de werkgever de tijdelijke hervatting weigert (omdat hij niet op de vraag van de werknemer wil ingaan of wanneer hij geen re-integratieplan opmaakt [1]), blijft de uitvoering van de overeenkomst geschorst [2]. Er kunnen zich drie situaties voordoen.
Gewaarborgd loon
Indien de werkgever de tijdelijke hervatting weigert en de werknemer bevindt zich nog steeds in de periode van gewaarborgd loon, zal de werkgever het saldo van het gewaarborgd loon verschuldigd zijn.
Ziekte-uitkeringen
Na de periode van gewaarborgd loon en indien de werknemer nog steeds ongeschikt is in de zin van de ziekte- en invaliditeitswetgeving blijft hij de uitkeringen van het ziekenfonds genieten tijdens deze schorsingsperiode.
Werkloosheidsuitkeringen
Indien de werknemer door de adviserende geneesheer van het ziekenfonds echter geschikt is bevonden (niet meer ten minste 66% ongeschikt en dus geen recht meer op uitkeringen), kan de werknemer in drie gevallen aanspraak maken op werkloosheidsuitkeringen:
- Indien hij niet akkoord gaat met de beslissing van het ziekenfonds en hiertegen beroep aantekent
- Indien hij akkoord gaat met de beslissing van het ziekenfonds, maar nog niet in staat is het werk te hervatten wegens zijn verminderde arbeidsgeschiktheid (tijdelijke medische overmacht)
- Indien hij definitief ongeschikt is om het overeengekomen werk uit te voeren en er werd een re-integratietraject opgestart
U vindt de volledige uitleg over het recht op werkloosheidsuitkeringen wegens medische overmacht in onze fiche over de “Tijdelijke werkloosheid wegens overmacht” en meer bepaald onder de vraag “Hoe wordt de werknemer vergoed in geval van medische overmacht?”
[1] U vindt meer informatie over de weigering om een re-integratieplan op te maken in de fiche “Re-integratie van de arbeidsongeschikte werknemer”.
[2] Deze redenering gaat ook op wanneer de tijdelijke hervatting door de werknemer geweigerd wordt, met andere woorden wanneer de werknemer het door de werkgever opgemaakte re-integratieplan niet aanvaardt.