Raadpleging van de adviserend geneesheer van het ziekenfonds
Re-integratietraject
Wanneer de werkgever een re-integratieplan opgemaakt heeft, overhandigt de arbeidsgeneesheer dit aan de adviserend geneesheer van het ziekenfonds die dan beslist over de geleidelijke werkhervatting en de arbeidsongeschiktheid [1].
Als het re-integratievoorstel een toegestane arbeid bij de werkgever behelst, moet de werknemer geen toestemming meer vragen aan de adviserend geneesheer. Deze laatste controleert wel ambtshalve of het re-integratievoorstel verenigbaar is met de voorwaarden voor de toegestane arbeid, dat wil zeggen:
- Of het aangeboden werk verenigbaar is met de ziekte waaraan de werknemer lijdt
- Of de werknemer een vermindering van zijn geschiktheid van ten minste 50 % behoudt [2]
Akkoord van de partijen
Wanneer de tijdelijke werkhervatting voortvloeit uit een akkoord tussen de partijen, blijft het akkoord van de adviserend geneesheer van het ziekenfonds belangrijk!
Indien hij immers een ongunstig advies uitbrengt, zal de werknemer zijn recht op ziekte-uitkeringen niet kunnen behouden. De arbeidsovereenkomst wordt dan als een louter vrijwillige deeltijdse arbeidsovereenkomst beschouwd, met alle gevolgen van dien (geen uitkeringen ten laste van het ziekenfonds voor de niet-gewerkte periodes, statuut van deeltijdse werknemer op het vlak van de sociale zekerheid, …).
Opmerking: ook bij een werkhervatting in onderling akkoord zal de adviserend geneesheer van het ziekenfonds nagaan of het aangepast werk verenigbaar is met de opgelegde voorwaarden voor een toegestane arbeid.
Meer informatie daarover vindt u hier.
Tijdelijk karakter
De tijdelijke hervatting van een aangepast of ander werk heeft, zoals zijn naam aangeeft, een tijdelijk karakter. De principes die wij in deze fiche toelichten gelden enkel in dat geval.
Indien de werkgever en de werknemer overeenkomen om de werknemer definitief een ander werk te geven of het overeengekomen werk definitief te wijzigen, dan is die wijziging niet langer tijdelijk en zullen de in de arbeidsovereenkomstenwet voorziene principes voor de gevallen van tijdelijke werkhervatting niet langer van toepassing zijn.
[1] Bedoeld in artikel 100 van de wet betreffende de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen, gecoördineerd op 14 juli 1994.
[2] Dat betekent niet dat hij het werk niet voor meer dan 50% mag hervatten.