Dit bewijs kan met alle rechtsmiddelen geleverd worden. Bijgevolg raden wij u aan om voor u tot een ontslag om dringende reden overgaat, een dossier samen te stellen met bewijzen van de ten laste gelegde feiten (aanmaningen, ingebrekestelling, proces-verbaal van de politie dat de feiten vaststelt, schriftelijke bekentenis, getuigenis, vaststelling door deurwaarder,…).
Ook moeten de ten laste gelegde feiten duidelijk en nauwkeurig worden vermeld in de ontslagbrief, zodat enerzijds de werknemer zich met kennis van zaken kan verdedigen en anderzijds de rechter de ernst van de ingeroepen redenen kan beoordelen. Zaken die niet in de ontslagbrief opgenomen zijn, kunnen nadien ook niet meer voor de rechter ingeroepen worden,
We raden u dan ook aan om al te vage formuleringen zoals ‘ongewettigde afwezigheden’, ‘insubordinatie’,… te vermijden. Vermeld daarom zeker de data, uren en plaatsen van de feiten en ook of er eventueel getuigen zijn, wat u hebt vastgesteld, hoe de werknemer heeft gereageerd, de verwijzing naar de verschillende waarschuwingen die u reeds aan de werknemer heeft gestuurd,…
De na te leven grenzen voor het aanbrengen van het bewijs van de dringende reden worden verder uitgediept in de volgende vragen:
- Mag de werkgever zijn werknemers fouilleren om het bestaan van een dringende reden te bewijzen?
- Mag de werkgever een camera gebruiken om het bestaan van een dringende reden te bewijzen?
- Mag de werkgever de e-mails van zijn werknemers raadplegen om het bestaan van een dringende reden te bewijzen?
- Mag de werkgever de privégesprekken op een sociaal netwerk raadplegen?
- Mag de werkgever een beroep doen op een privédetective om het bestaan van een dringende reden te bewijzen?