Een tekortkoming…
Er is een laakbare handeling vereist, die aan de werknemer persoonlijk toe te schrijven valt. Het is echter niet vereist dat de begane tekortkoming schade berokkent aan de werkgever of ten aanzien van hem werd begaan, noch dat de tekortkoming van contractuele aard is. De tekortkoming kan immers bestaan in een schending van zowel contractuele als wettelijke bepalingen. Ook feiten uit het privéleven kunnen een dringende reden vormen indien ze de voorzetting van de contractuele betrekkingen onmiddellijk en definitief onmogelijk maken.
De tekortkoming moet al begaan zijn: het louter voornemen om een fout te begaan, volstaat niet.
Die ernstig is…
De tekortkoming moet voldoende ernstig zijn en leiden tot een verlies van vertrouwen in de werknemer.
Die elke professionele samenwerking onmiddellijk onmogelijk maakt …
De werknemer mag niet in dienst gehouden worden. Blijft hij wel in dienst, dan leidt men daaruit af dat de werkgever impliciet heeft toegegeven dat er geen dringende reden bestaat, omdat de professionele samenwerking niet onmiddellijk onmogelijk werd.
In een arrest van 20 december 2020 heeft het Arbeidshof van Antwerpen (afdeling Hasselt) zich hierover uitgesproken. Volgens het Hof kon de werkgever niet bewijzen dat het gedrag van de werknemer ertoe geleid had dat elke samenwerking daadwerkelijk onmiddellijk en definitief onmogelijk geworden was. In casu had de werkgever immers een verpleegster nog aan het werk gehouden nadat hij haar ontslagbrief verzonden had. Op die manier heeft hij impliciet toegegeven dat er nog voldoende vertrouwen bestond tussen de partijen om de werkneemster haar dienst te laten beëindigen.
Een ontslag wegens dringende reden is niet verenigbaar met een ontslagbrief die vermeldt dat het ontslag pas ingaat na het verstrijken van een bepaalde termijn. Ook niet wanneer het slechts om de luttele uren gaat die nog gepresteerd moeten worden tot de dagelijkse prestatie van de werknemer ten einde loopt.
En dat definitief
De werkgever mag de werknemer niet opnieuw in dienst nemen nadat hij hem om dringende reden heeft ontslagen.