Terugkeer naar de oorspronkelijke functie
Na afloop van het ouderschapsverlof moet de werknemer zijn oorspronkelijke functie terugkrijgen. Wanneer dat niet meer mogelijk is, bv. om organisatorische redenen, dan moet de werkgever een functie aanbieden die gelijkwaardig is aan of vergelijkbaar met de functie overeengekomen in de arbeidsovereenkomst.
Opgelet! Elke eenzijdige wijziging van een essentieel onderdeel van de overeenkomst zou kunnen worden beschouwd als een impliciete verbreking van de arbeidsovereenkomst en aanleiding kunnen geven tot de betaling van een compensatoire opzegvergoeding.
Aanpassing van de werktijden en uurroosters
Niet onbelangrijk is bovendien dat de werknemers die terugkeren uit ouderschapsverlof ook het recht hebben om hun werktijden en uurroosters aan te passen gedurende de 6 maanden (maximum) die volgen op de uitoefening van het ouderschapsverlof. Op deze manier kunnen ze hun gezin en job beter combineren.
Hiertoe moet de werknemer een schriftelijke aanvraag indienen bij zijn werkgever en dit ten minste 3 weken voor het einde van de lopende periode van ouderschapsverlof. De werkgever bekijkt deze aanvraag en stuurt een schriftelijk antwoord ten laatste één week voor het einde van de lopende periode van ouderschapsverlof.
De werkgevers moeten deze verzoeken van flexibiliteit behandelen rekening houdend met de respectieve behoeften van de partijen. De werkgever heeft dus de mogelijkheid om de aanpassing te weigeren indien hij deze weigering kan motiveren (hij moet in zijn antwoord aangeven op welke wijze hij rekening heeft gehouden met de eigen behoeften en met die van de werknemer).
Deze bepaling werd echter opgeheven door artikel 5 van het koninklijk besluit van 7 oktober 2022 tot gedeeltelijke omzetting van Richtlijn (EU) 2019/1158 betreffende het evenwicht tussen werk en privéleven.
We merken evenwel op dat werknemers krachtens de cao nr. 162 van 27 september 2022 voortaan het recht hebben om, onder bepaalde voorwaarden, de toepassing te vragen van een flexibele werkregeling om voor een naaste te zorgen (o.a. zorg voor een kind).