Aanvraag van onderbrekingsuitkeringen
Elektronische aanvraag
De aanvraag moet elektronisch gebeuren via de portaalsite van de sociale zekerheid. De werkgever moet eerst zijn deel online invullen en nadien kan de werknemer zijn deel invullen. De werknemer moet wel zijn e-box activeren.
De aanvraag moet uiterlijk 2 maanden na de aanvangsdatum van het ouderschapsverlof ingediend worden.
De bewijzen die moeten bezorgd worden aan de werkgever om het recht op ouderschapsverlof aan te tonen moeten niet toegevoegd worden aan de aanvraag die online wordt ingediend bij de RVA. Ze moeten wel bijgehouden worden.
Vanaf 1 juli 2024 zullen de aanvragen voor uitkeringen van tijdskrediet en thematisch verlof verplicht elektronisch moeten worden ingediend bij de RVA. Deze verplichting geldt zowel voor de werknemer als de werkgever.
De RVA voorziet in een overgangsperiode tot 1 oktober 2024 voor werknemers die problemen hebben met het gebruik van de elektronische toepassing. Voor hen zullen nog papieren aanvragen worden aanvaard tot die datum.
Opgelet : Sinds 1 juni 2024 zijn er al geen gemengde aanvragen meer mogelijk (werknemer vult zijn deel in op papier en de werkgever zijn deel online of omgekeerd).
Er is een bijzondere uitzondering voor de verplichte online indiening voor het onderwijs, waar de verplichting ingaat vanaf 1 oktober 2024 met een specifieke overgangsperiode tot 31 december 2024.
Papieren aanvraag
Om recht te hebben op de uitkeringen van de RVA kan de werknemer ook een aangetekend [1] formulier C 61 SV [2] naar de Dienst Loopbaanonderbreking van het werkloosheidsbureau van het ambtsgebied van zijn woonplaats versturen. Dit aanvraagformulier moet ten laatste twee maanden na de aanvangsdatum van het ouderschapsverlof bij het werkloosheidsbureau toekomen.
Het formulier moet door de werknemer (rubriek I) en door de werkgever (rubriek II) vervolledigd worden. Bij het formulier moet een afschrift van de geboorteakte [3] of het adoptiecertificaat of het certificaat van inschrijving in het bevolkingsregister of het vreemdelingenregister gevoegd worden.
Aanvraag van gesplitste periodes
Wanneer de werknemer zijn ouderschapsverlof wenst op te splitsen, dan moet hij voor elke onderbreking een nieuwe uitkeringsaanvraag indienen. Deze aanvraag gebeurt op dezelfde manier en binnen dezelfde termijnen als de eerste.
Er wordt een uitzondering gemaakt op dit principe wanneer het een opsplitsing in meerdere niet-opeenvolgende weken betreft van het voltijds ouderschapsverlof. Het is dan mogelijk om een schriftelijke kennisgeving aan de werkgever te bezorgen met de aanvraag van meerdere weken onderbreking, zolang die gespreid zijn over maximum drie maanden.
Beslissing om onderbrekingsuitkeringen toe te kennen
De werknemer ontvangt vervolgens een C62 document met de beslissing van het werkloosheidsbureau om uitkeringen [4] toe te kennen. Dit document bevat, in geval van toekenning van uitkeringen, de gegevens van de werknemer, het type onderbreking, het bedrag van de uitkeringen en de aangevraagde periode.
Wanneer de werknemer zijn aanvraag online heeft gedaan, ontvangt hij deze beslissing in zijn e-box.
Voorwaarde van de woonplaats
Om van een onderbrekingsuitkering te kunnen genieten, dient de werknemer zijn woonplaats in België of in een land behorende tot de Europese Economische Ruimte te hebben. In het laatste geval moet het formulier ingediend worden bij de Dienst Loopbaanonderbreking van het werkloosheidsbureau van het ambtsgebied waar de technische bedrijfseenheid van de onderneming gevestigd is. Er bestaat een uitzondering voor de werknemers die hun partner vergezellen die om beroepsredenen in een land dat niet tot de Europese Economische Ruimte behoort, verblijft.
De betaling kan gebeuren op een financiële rekening in België of in een land dat behoort tot de gemeenschappelijke betalingsruimte voor de euro of SEPA.
[1] De RVA aanvaardt ook gewone verzendingen, maar in geval van betwisting is het aan de werknemer om aan te tonen dat hij zijn aanvraag ingediend heeft.
[2] Dit formulier is beschikbaar in de verschillende bureaus van de RVA, maar kan ook gedownload worden op www.rva.be (formulieren & atesten).
[3] De RVA eist geen afschrift van de geboorteakte, maar indien de werknemer dit toch bijvoegt, dan zal zijn dossier sneller behandeld kunnen worden.
[4] De beslissing kan worden betwist door beroep aan te tekenen voor het Arbeidshof binnen de 3 maanden volgend op de betekening van de beslissing.