Inloggen
Service & Contact Securex.be
Inloggen
Ouderschapsverlof

Wat zijn de verschillende vormen van ouderschapsverlof?

Het ouderschapsverlof kan op 4 verschillende manieren opgenomen worden.

Laatst bijgewerkt op 15 januari 2024

Het ouderschapsverlof kan op 4 verschillende manieren opgenomen worden:

  • Een volledige schorsing van de arbeidsprestaties gedurende 4 maanden. Dit verlof kan opgesplitst worden in periodes van 1 maand of een veelvoud (1, 2, 3 of 4 maanden)
  • Een vermindering van de arbeidsprestaties tot een halftijdse tewerkstelling gedurende 8 maanden. Dit verlof kan opgesplitst worden in periodes van 2 maanden of een veelvoud (2, 4, 6 of 8 maanden)
  • Een vermindering van de arbeidsprestaties met 1/5 gedurende 20 maanden. Dit verlof zal opgesplitst kunnen worden in periodes van 5 maanden of een veelvoud (5, 10, 15 of 20 maanden)
  • Een vermindering van de arbeidsprestaties met 1/10 gedurende 40 maanden. Het akkoord van de werkgever is echter wel vereist voor deze vorm van ouderschapsverlof

De voltijdse werknemer [1] kan bij het opnemen van het ouderschapsverlof de verschillende modaliteiten combineren. In dat geval geldt de regel dat 1 maand volledige schorsing gelijk is aan 2 maanden halftijdse vermindering, aan 5 maanden vermindering met 1/5 en aan 10 maanden vermindering met 1/10.

Het cumuleren van elk van deze regimes door een zelfde werknemer voor een zelfde kind is verboden: de werknemer kan dus niet achtereenvolgens 4 maanden voltijds ouderschapsverlof, 8 maanden halftijds ouderschapsverlof, 20 maanden ouderschapsverlof 1/5 en 40 maanden ouderschapsverlof 1/10 opnemen [2]. Het is evenmin toegelaten om deze regimes tijdens een zelfde periode voor meerdere kinderen samen op te nemen (bijvoorbeeld voor twee kinderen tegelijk 4 maanden ouderschapsverlof vragen en 2 keer de uitkeringen krijgen of de arbeidsprestaties verminderen tot 3/5 gedurende 20 maanden).

Tot slot, als het gaat om een voltijds of een halftijds ouderschapsverlof, is het nu mogelijk om dit verlof voor kortere periodes op te nemen.

Vroegtijdige stopzetting

In onderling akkoord kunnen de werknemer en de werkgever dit thematisch verlof vroegtijdig stopzetten. De werknemer moet dit melden aan zijn werkloosheidsbureau.

Indien dit gebeurt tijdens de minimumduur van het thematisch verlof zal dit vanaf 1 september 2024 niet langer tot gevolg hebben dat de werknemer de reeds ontvangen vervangingsuitkering moet terugstorten.

Wel wordt de volledige minimumduur van het toegekende verlof aangerekend op de maximale totale duur waarop de werknemer recht heeft gedurende zijn ganse loopbaan.

Meer details vind je ons artikel hierover.

 

[1] De deeltijdse werknemer heeft deze mogelijkheid niet, omdat hij enkel voor de volledige schorsing in aanmerking komt.

[2] De werknemer mag voor hetzelfde kind ook geen gebruik maken van zowel het ouderschapsverlof op basis van het koninklijk besluit als het ouderschapsverlof op basis van de CAO nr. 64.

Alle artikelen over Ouderschapsverlof